Recept inspirovaný snídaňovým sendvičem restaurace MC Donald. Ochutnala jsem ho jen jednou v životě a hned si ho zamilovala. Co se mi ale nelíbilo byla jeho cena a tak jsem se jak už to u mě bývá, přesunula jsem se k domácí výrobě. Housky můžete koupit v obchodě (kaiserky nebo něco jako je na fotce) nebo použijte moje rychlekynoucí hamburgerové housky. Teď už je dělám hlavně z domácích housek, protože jsou chuťově o něco sladší a náplň lépe doplňují. Uvnitř sendviče najdete opečenou šunku, volské oko a sýr. Je to nejen skvělá snídaně, ale i oběd nebo večeře. 

Suroviny

  • 8 kaiserek (klasické housky se na to moc nehodí) nebo pokud si chcete upéct výborné domácí housky:

Domácí housky (8 kusů):

  • 580g hladké mouky
  • 250ml teplé vody
  • 80ml oleje
  • 50g krupicového cukru
  • 2 balení sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

+1 vejce na potření

 

Náplň:

  • 8 vajíček
  • 2 rajčata
  • 8 plátků taveného plátkového čedaru*

*tavený plátkový sýr který seženete např. V Lidlu, Tescu nebo Bille. Poznáte ho tak, že je každý plátek zabalený zvlášť.

  • 4 plátky šunky s vysokým obsahem masa (nad 90%)
  • Sweet chilli omáčka, kečup, nebo bez omáčky

Domácí Housky (přeskočte pokud máte kupované)

  1. Teplou, ale ne vařící vodu (40-45 stupňů) smíchejte s droždím a lžičkou cukru.Nechte 10 minut vzejít kvásek
  2. Do větší mísy dejte mouku, olej, cukr, vejce a přidejte i kvásek
  3. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto prohnětávat.
  4. Vytvarujte housky a položte je na plech. V troubě dost naběhnou tak je vždy rozdělím na dva plechy, aby měli dost místa (ale můžete je upéct i najednou, jen se možná na pár místech dotknou).
  5. Housky nechte 10 minut kynout. Při dlouhém kynutím by popraskaly, takže hned jak minutka zazvoní dejte první plech  do trouby. 
  6. Než housky vykynou předehřejte troubu na 190 stupňů a když jsou vykynuté vložte do trouby. K pečení používám střední rošt a zjistila jsem, že mi housky více naběhly a zezlátly když použiji horní i dolní ohřev s větráčkem. Pokud ale tuto možnost nemáte můžete je upéct i na běžný program (možná bude doba pečení o pár minut delší).
  7. Housky pečte až zhnědnou 12-15 minut. 

 

Volské oko:

Nyní z vajíček usmažte 8 volských ok. Měly by mít pevný žloutek aby nevytékala ven ze sendviče, ale pokud chcete tekutý upečte je méně. Každé oko posypte troškou soli. Ideální je nepřilnavá pánev abyste nemusely použít tuk.

Pro vysoké volské oko můžete vajíčka upéct po jednom ve formě na vajíčko. Je to taková ohrádka pro vajíčko, která se položí na pánev a zabrání mu roztékat se do stran. 

 

Pečená šunka:

Šunku můžete opéct vcelku nebo nakrájet na kostičky rovnou, ve výsledku je to stejné. Na suché rozpálené pánvi opékejte šunku, občas otočte nebo promíchejte. Opečte jí dokřupava bude mít výraznější chuť. Po opečení šunku nakrájejte na kostičky. Dříve jsem jí nechávala vcelku, ale opečená nejde tak snadno rozkousnout a nakrájením se tento problém vyřeší.

Vysokoprocentní šunka bude po opečení křupavá a zesílí v ní masová chuť. Když ale použijete nekvalitní šunku jen se zkroutí a bude chutnat dost špatně.

 

Sestavení SENDVIČE:

Housky rozřízněte, potřete omáčkou (pokud používáte). Housku můžete stejně jako u hamburgerů opéct na suché pánvi do hněda.

Na housku dejte volské oko a plátek čedaru.

Sýr posypte opečenou šunkou pokrájenou na kostičky. Nalepí se na rozteklý sýr a nebude vypadávat.

Housku zakryjte a ještě horký sendvič podávejte.