Nejlepší snídaně kterou znám: snídaňové burrito. Normálně jídla moc neopakuju, ale tohle je jedna z výjimek. Kdykoliv máme doma tortilly, je snídaně jasná!

Snídaňové burrito je pšeničná tortilla naplněná míchanými vajíčky se sýrovou omáčkou. Jde to udělat i bez sýra, ale s tím rozteklým sýrem je lepší. Používám plátkový tavený sýr. Moc lidí ho asi nezná, protože mi chodí dotazy, co to je. Příště vám ho vyfotím. Je to sýr balený po jednom plátku.  Každý plátek musí být zvlášť jinak by se plátky slepily, protože je sýr dost měkký. Mají ho skoro všude, stačí se po něm rozhlédnout. Úžasné na tomhle sýru je, že když ho smícháte s míchanými vajíčky okamžitě se rozteče a promění se hned rozteče. Je to jako kdyby míchaná vajíčka byla přelitá horkou sýrovou omáčkou a to je opravdu luxusní.

Vajíčka jsou zabalená do tortilly, takže to máte zároveň i s pečivem. Je to vlastně kompletní snídaně – vajíčka s pečivem, akorát v jiné podobě. Kdo chce, může použít celozrnné tortily kvůli vyššímu obsahu vlákniny.

Snídaňové burrito si můžete zabalit do alobalu a sníst si ho na cestě. Normálně přemýšlím, že bych to nabídla McDonaldovi, třeba by ten recept ode mě odkoupili:-D. Podle mě je to opravdu pecka, uvidíte sami, až tahle míchaná vajíčka alá burrito ochutnáte. Já jsem se do nich naprosto zamilovala:-).

 

SUROVINY

Na 1 burrito:

  • 2 vejce
  • 1 pšeničná tortila**
  • 1-2 plátky taveného plátkového sýra (žlutého)*
  • 1 lžička másla
  • Sůl

*plátkový tavený sýr prodává Lidl, Billa i Tesco. Každý plátek je zabalený zvlášť. Pokud neseženete použijte strouhaný eidam nebo čedar. Sýr se sice nerozpustí jako ten tavený, ale stále to bude dobré.

**Nejlepší tortilly kupuju v Lidlu, mají tam i celozrnné. Kromě toho jsou nejlevější, stojí okolo 30 korun, zatímco jinde tyhle velké stojí 60-90Kč.

PŘÍPRAVA

  1. Na nepřilnavé pánvi zahřejte máslo na střední teplotu. Vajíčka rozklepněte do misky a promíchejte. Poté vlijte do pánve. Osolte špetkou soli.
  2. Vajíčka chvilku nemíchejte a až když jsou částečně hotová teprve promíchejte. Za celou dobu stačí jen párkrát promíchat, vajíčka tak budou nadýchanější a vytvoří větší kousky.
  3. Míchaná vajíčka odstavte z plotny, přidejte do nich plátkový sýr a promíchejte. Sýr se hned začne rozpouštět a stane se z něj sýrová omáčka.
  4. Na talíř si připravte tortilu a vajíčka do ní přendejte. Rozendejte je tak, aby byly od začátku do konce tortilly jen uprostřed. Tortila se používá za studena, neohřívejte jí.
  5. Nyní přehněte spodní i vrchní část tortily přes vajíčka – ohněte jen pár centimetrů a pak tortilu začněte z jedné strany rolovat. Tortillu balte pevně, ale opatrně, abyste jí neprotrhly. Kdo chce, může tortilu ještě zabalit do alobalu, aby vydržela déle teplá (ideální když si berete burrito na cestu)

 

TIP pro chutnější tortilu:

Tohle dělám často. Není to nutné, ale burrito je pak chuťově ještě lepší. Naplněnou tortilu vrátím na čistou suchou pánev a z obou stran jí opeču do světle hnědé barvy. Tortila má pak výraznější chuť. Chutná skoro jako kdybyste jí opékali na grilu. Schválně ochutnejte jednu neopečenou a druhou opečenou, uvidíte, že je to opravdu rozdíl.

 

Podávejte vcelku nebo rozpůlené jako na fotce. Nejlépe chutná ještě teplá😊 protože je sýr tekutý. Dobrá je ale i studená, nebojte.