Skořicový cukr už vyrábím několik let. Postupně jsem skořicový cukr měnila až jsem skončila u zdravější verze. Mám pro vás tedy hned několik receptů, stačí si vybrat, který vám vyhovuje:-).
Klasický skořicový cukr – jako z obchodu
Suroviny:
- 90g krupicového bílého cukru
- 10g mleté skořice (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )
- Dóza/kořenka
Podle potřeby recept vynásobte a vyrobte si větší množství. Na 1kg cukru to vychází 900g cukru a 100g mleté skořice (cca 4 balíčky).
Ještě levnější? Stačí si vychytat cukr i skořici v akci.
Třtinový skořicový cukr s cejlonskou skořicí
Skořicový cukr z třtinového cukru jsem objevila ve zdravé výživě. Za 1 sáček chtěli neuvěřitelných 10 korun, což je neuvěřitelných 500Kč za kilo. Třtinový cukr je nerafinovaný a je zdravější náhradou za cukr bílý. Osobně dávám přednost světlejšímu třtinovému cukr, který nemá až tak výraznou chuť jako ty hodně tmavé.
Nejvíce mi zatím vyhovoval tento Fair trade Bio surový třtinový cukr krupice z obchodu www.fairtradecentrum.cz
Kromě cukr jsem také začala používat cejlonskou skořici, má to své důvody. Cejlonská skořice chutná jinak než ta čínská, kterou koupíte v každém obchodě. Pokud na obalu není napsáno Cejlonská skořice, stoprocentně kupujete čínskou. Důvodem, proč jsem začala cejlonskou skořici používat je, že obsahuje více prospěšných látek pro tělo. Oproti čínské má jemnější sladší chuť. Další důvod je, že obsahuje minimální množství kumarinu, který je pro tělo toxický – poškozuje játra (oproti čínské). Cejlonská skořice je také často označovaná jako Pravá skořice.
Suroviny:
- 90g třtinového cukru
- 10g cejlonské mleté skořice
- Dóza/kořenka
Poznámka: při použití cejlonské skořice může být chuť o něco jemnější. Pro výraznější chuť přidejte více skořice a opět promíchejte. Já jsem použila stejné dávkování jako u kupovaného skořicového cukru. Cukr si můžete vyrobit tak silný, jak jenom chcete – to je výhoda když si ho vyrábíte sami:-).
Zkoušela jsem také vyrobit skořicový cukr z kokosového cukru, třtinový panely, erythritolu (low carb) nebo moučkového třtinového či bílého cukru. Nejvíce mi vyhovoval ten ze třtinového cukru a cejlonské skořice a u něj jsem zůstala. Každému vyhovuje něco jiného, můžete zkoušet tak jako já a uvidíte, kam vás to nakonec zavede:-).
PŘÍPRAVA
- Cukr a skořici nasypte do mísy. Metličkou dobře promíchejte.
- Přesypte do uzavíratelné dózy nebo sklenice. Nejčastěji používám sklenice s klipem anebo klasické zavařovačky od okurek apod.
Cukr mám v dóze s touto dřevěnou naběračkou na koření. Mám ji z obchodu ČistéDřevo.cz
Skladujte mimo dosah vlhkosti
Použití:
Na pečení, posypání kávy (sypu na mléčnou pěnu) nebo do horké čokolády, náplní, polev, na palačinky nebo lívance, k obalení churros…
Jen pro představu – 1 sáček v obchodě váží 20 gramů. Třeba se vám to bude hodit:-).
Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě
Trvanlivost: min. 1 rok