Kupovat malé sáčky vanilkového cukru, kypřicího prášku nebo skořicového cukru mě nikdy nebavilo. Zaprvé je to neekologické a zadruhé jsem si jednou přepočítala, kolik vyjde 1 kilo skořicového nebo vanilkového cukru. A to ani nemluvím o vanilinovém cukru, to je jen cukr a aroma. Jednou mě napadlo přečíst si složení skořicového cukru a bylo rozhodnuto – nakoupila jsem mletou skořici a také cukr. Je to otázka 1 minuty, takže si ho může vyrobit opravdu každý.
Proč si skořicový cukr začít vyrábět doma?
Je to levnější
Menší spotřeba obalu – je to ekologičtější
Můžete ovlivnit kvalitu skořicového cukru (druh cukru i skořice)
Je ho velká sklenice, jen tak vám nedojde
Kdyby vám náhodou došel, hned si zase můžete vyrobit nový
Jak už název skořicového cukru napovídá, obsahuje opravdu jen cukr a mletou skořici. Obě složky smícháte a máte hotovo. To je vše, nic víc. V obchodě za tohle smíchání zbytečně platíte + ještě za obal. Kilo skořicového cukru v obchodě vyjde na přibližně 200 korun (a to počítám ten nelevnější). Kilo domácího skořicového cukru vás vyjde okolo 70-100Kč (záleží jestli cukr koupíte v akci nebo ne). Kromě toho nemusíte mít plnou spíž malých sáčků a hledat, co je cukr vanilkový, co skořicoví anebo který je kypřicí prášek.
Na skořicový cukr vám postačí jedna větší sklenice. Klidně si vyrobte kilo nebo dvě a budete mít skořicového cukru na celý rok! Já si bez něj například nedovedu představit kávu. Každé ráno si skořicovým cukrem posypu mléčnou pěnu.
A co ty další sáčky – vanilkový cukr a kypřicí prášek? Těch se také můžete zbavit. Tady najdete recept, jak si je také můžete vyrobit:

Skořicový cukr už vyrábím několik let. Postupně jsem skořicový cukr měnila až jsem skončila u zdravější verze. Mám pro vás tedy hned několik receptů, stačí si vybrat, který vám vyhovuje:-).

 

Klasický skořicový cukr – jako z obchodu

Suroviny:

  • 90g krupicového bílého cukru
  • 10g mleté skořice

Podle potřeby recept vynásobte a vyrobte si větší množství. Na 1kg cukru to vychází 900g cukru a 100g mleté skořice (cca 4 balíčky).

Ještě levnější? Stačí si vychytat cukr i skořici v akci.

 

Třtinový skořicový cukr s cejlonskou skořicí

Skořicový cukr z třtinového cukru jsem objevila ve zdravé výživě. Za 1 sáček chtěli neuvěřitelných 10 korun, což je neuvěřitelných 500Kč za kilo. Třtinový cukr je nerafinovaný a je zdravější náhradou za cukr bílý. Osobně dávám přednost světlejšímu třtinovému cukr, který nemá až tak výraznou chuť jako ty hodně tmavé.

Nejvíce mi zatím vyhovoval tento Fair trade Bio surový třtinový cukr krupice z obchodu www.fairtradecentrum.cz

Kromě cukr jsem také začala používat cejlonskou skořici, má to své důvody. Cejlonská skořice chutná jinak než ta čínská, kterou koupíte v každém obchodě. Pokud na obalu není napsáno Cejlonská skořice, stoprocentně kupujete čínskou. Důvodem, proč jsem začala cejlonskou skořici používat je, že obsahuje více prospěšných látek pro tělo. Oproti čínské má jemnější sladší chuť. Další důvod je, že obsahuje minimální množství kumarinu, který je pro tělo toxický – poškozuje játra (oproti čínské). Cejlonská skořice je také často označovaná jako Pravá skořice.

Na co je cejlonská skořice prospěšná?
Snižuje cholesterol, posiluje imunitní systém, má protizánětlivé účinky, zrychluje metabolismus a zmírňuje chuť na sladké, snižuje riziko srdečního onemocnění.
Cejlonskou skořici prodává: Koření králů (web)

Suroviny:

Poznámka: při použití cejlonské skořice může být chuť o něco jemnější. Pro výraznější chuť přidejte více skořice a opět promíchejte. Já jsem použila stejné dávkování jako u kupovaného skořicového cukru. Cukr si můžete vyrobit tak silný, jak jenom chcete – to je výhoda když si ho vyrábíte sami:-).

 

Zkoušela jsem také vyrobit skořicový cukr z kokosového cukru, třtinový panely, erythritolu (low carb) nebo moučkového třtinového či bílého cukru. Nejvíce mi vyhovoval ten ze třtinového cukru a cejlonské skořice a u něj jsem zůstala. Každému vyhovuje něco jiného, můžete zkoušet tak jako já a uvidíte, kam vás to nakonec zavede:-).

PŘÍPRAVA

  1. Cukr a skořici nasypte do mísy. Metličkou dobře promíchejte.
  2. Přesypte do uzavíratelné dózy nebo sklenice. Nejčastěji používám sklenice s klipem anebo klasické zavařovačky od okurek apod.

 

Skladujte mimo dosah vlhkosti

 

Použití:

Na pečení, posypání kávy (sypu na mléčnou pěnu) nebo do horké čokolády, náplní, polev, na palačinky nebo lívance, k obalení churros…

1 sáček v obchodě váží 20 gramů.

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě

Trvanlivost: min. 1 rok