V posledních letech jsme se s Jardou vydali na cestu kolem světa. Myslím tím ale trochu jinou cestu světa. Cestu, na které ochutnáváme světovou kuchyni. Oba jsme v jídle našli lásku. Ochutnali jsme několik zahraničních jídel a najednou jsme chtěli ochutnat další a další. Život není tak dlouhý na to, abych jsme ochutnali každé jídlo z celého světa. Ale alespoň se toho pokusíme ochutnat co nejvíce😊. V roce 2019 jsem vařila jídla z Mexika, Indie, Číny, Švédska, Norska, Neměcka…je toho více, všechno to tu jmenovat nebudu. Tento rok jsem začala Afrikou.

Dnešní recept bude Mukimo – pokrm typický pro kmen Kikujů. Jí se samostatně anebo jako příloha. Setkáte se s ním po celé Keni. Projížděla jsem různé stránky a pokaždé se Mukimo připravovalo trochu jinak. Základem je vždy kaše z brambor, hrášku a kukuřice.

Mukimo jsem připravovala jako večeři. Podávala jsem ho jako hlavní jídlo. Skvěle chutná i se smaženou cibulkou. Příště chci zkusit karamelizovanou cibulku. Její sladká chuť by se podle mě ke kaši perfektně hodila. Pokud znáte nějaký dobrý veganský sýr, můžete ho nastrouhat na kaši.

Recept na Mukimo mám z africké kuchařky. Je v ní několik sladkých i slaných afrických pokrmů. A teď malý dárek pro vás. Na konci stránky najdete tuto kuchařku zdarma ke stažení. Stačí kliknout a kuchařku budete mít ve svém počítači nebo mobilu. Dárky dávám moc ráda. Doufám, že z kuchařky budete mít stejnou radost, jako jsem z ní měla já😊.

Tento recept je veganský, neobsahuje laktózu ani lepek.

 

Počet porcí: 2-4

 

Základní recept na Mukimo (jako příloha):

  • 1kg brambor (ideálně typ C, kvůli vyššímu obsahu škrobu)
  • 350g mraženého hrášku (nemusí to být přesně – prostě 1 sáček)
  • 450g mražené kukuřice (1 sáček)
  • 160ml vody
  • 2 lžíce rostlinného másla (například Alsan)
  • 1-2 lžičky mořské soli
  • Volitelně: Smažená cibulka (recept níže)
  • Volitelně: 1 lžíce cukru pro sladší chuť

 

Smažená cibulka na ozdobu:

  • 1-2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 cibule

 

Příprava:

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Nasypte je do většího hrnce plného vody. K tomu přidejte 300 gramů hrášku. Zbylých 50 gramů hrášku dejte zatím stranou.

Brambory vařte doměkka, mělo by stačit 15-20 minut. Poté sceďte.

Mezitím si do menšího hrnce dejte vařit zbytek hrášku a všechnu kukuřici. Zeleninu stačí vařit 5 minut. Stejně jako brambory, zeleninu přeceďte.

Začněte tím, že si brambory s hráškem rozmačkáte. Ideální je použít šťouchadlo na brambory. Díky rozmačkanému hrášku kaše získá jedinečnou zelenou barvu. Přidejte sůl, máslo a také vodu. Kdo chce, přidá i lžíci cukru. Dodá kaši sladší chuť. Mě osobně chutná více s cukrem.

Dále do kaše vmíchejte uvařenou kukuřici s hráškem. Promíchejte.

Nyní kaši rozdělte do misek. Posypte smaženou cibulkou.

 

Smažená cibulka:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do malé pánvičky nalijte olej a za stálého míchání cibulku usmažte. Cibulka má mít hnědou barvu, jen pozor ať jí nepřipálíte. Přidejte špetku soli a promíchejte. Sporák nedávejte na maximum, cibulka by se připálila.

Smaženou cibulku zmáčkněte a slijte přebytečný olej. Poté jí ještě rozložte na papírovou utěrku.

 

Dárek pro vás:

Africká kuchařka ke stažení:

Ebook: Africké recepty

V této kuchařce najdete recepty z Guinei a Keni. Ještě jsem všechny neochutnala, ale už se těším až ochutnám. Všechny recepty veganské nejsou. Některé ano, některé jdou na veganské předělat. Vždy se snažím dělat i veganskou verzi, aby si dané jídlo mohl připravit každý. Určitě tak na stránky přibydou i další africké recepty pro vegany😊.