Griliáš je zkaramelizovaný cukr smíchaný s ořechy. Můžete ho rozmixovat na prášek anebo jen lehce podrtit. aby v něm zbyly větší kusy. Z ořechů se na přípravu griliáše hodí mandle, lískové anebo vlašské ořechy. Tentokrát jsem ho dělala z vlašských ořechů, kterých máme doma pěknou zásobu díky hodnému kamarádovi, který nám dovolil si ořechy nasbírat. Jedině co se dá na griliáši pokazit je připálení karamelu. V tomto případě platí raději méně než více, protože karamel umí být opravdu pěkně hořký. Pro jistotu jsem přidala i teplotu na kterou karamel zahřívám, takže jestli máte teploměr stačí se držet teploty. Kdo teploměr nemá bude hlídat barvu karamelu. Griliáš pak můžete použít na ozdobu, do zmrzlinových poháru nebo přípravu mnoha receptů.

Suroviny

  • 80g cukru
  • 40g vlašské ořechy/mandle/lískové ořechy

Příprava

Cukr nasypte do malého nepřilnavého hrnce nebo pánvičky. Zjistila jsem, že když dělám karamel ve vyšší vrstvě (menším nádobí) povede se lépe. Také se vám bude měřit lépe teplota.

Cukr zahřejte na 170 stupňů, občas pánví zakružte nebo jen lehce promíchejte.

Ořechy pokrájejte na větší kousky a nasypte na pečící papír. Pro výraznější ořechovou chuť můžete ořechy minutku nebo dvě opražit nasucho na pánvi.

Když jste na správné teplotě zalijte ořechy karamelem. Nechte zcela vychladnout.

Po vychlazení griliáš rozmixujte na prášek nebo rozemelte válečkem na hrubo (jak potřebujete).

Griliáš přesypte do uzavíratelné dózy

 

 Použití: na zmrzlinu, cukroví, koktejly, jako ozdoba na koláče, dorty, také do náplní…

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti. Pokud se ke griliáši dostane vlhkost slepí se. Stačí ale když ho promíchate nebo znovu rozmixujete se lžičkou kukuřičného škrobu.

Trvanlivost: velice dlouhá