Sirup z agáve se v poslední době těší velké oblibě a i já jsem si toto sladidlo velice oblíbila. Nedávno jsem ale v prodejně se zdravou výživou narazila na novinku: sirup z agáve, ale čokoládový. Už dříve mě napadlo udělat z agáve čokoládový toping,  věděla jsem, že to bude moc dobré. Hned po příchodu domů jsem se do toho konečně pustila. Myslela jsem, že bude stačit kakao s agáve smíchat, ale nebylo to ono. Tak jsem zkusila sirup zahřát a během minutky se barva změnila, kakao rozpustilo a sirup vypadal stejně jako ten kupovaný.

Sirup jsem použila na lívance a musím se pochválit. Výsledkem je vynikající čokoládový sirup, který se díky původní lahvičce od agáve sirupu jednoduše dávkuje. Dá se použít jako toping na polití dezertů, zmrzlinových pohárů nebo koktejlů nebo smíchat s mlékem a udělat z něj výborné horké či studené kakao. Jedna lahvička čokoládového sirupu vychází o 50-100 korun levněji (záleží na tom jak levně agáve sirup seženete). Jeho výroba se tedy jednoznačně určitě vyplatí 😊

SurovinY

  • 90g agávového sirup
  • 10g hořkého kakaa

obal: od agáve sirupu. Pokud je úplně nový zřejmě se vám tam ale o kousek nevejde (Ale vy si s tím poradíte:-))

Příprava

Agávový sirup smíchejte v malém hrnci s kakaem a promíchejte metličkou. Přiveďte k varu (na střední teplotu) a za stálého míchání vařte 1-2 minuty. Sirup ztmavne a bude lesklejší.

Po vychlazení přelijte zpátky do lahvičky od agáve sirupu nebo jiného obalu.

 Použití: jako toping na lívance, palačinky, zmrzlinové poháry, koktejly nebo pro přípravu studeného či teplého kakaa. V případě studeného kakaa budete muset mléko se sirupem asi rozmixovat, protože by se jinak úplně nerozpustil.

Kdyby sirup postupem času trochu zhoustnul vylijte ho do misky a přidejte trochu agáve sirupu .

 

 Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: několik měsíců