Datlový sirup mám moc ráda a proto jsem se pustila do jeho výroby. Výsledek dopadl jinak, než jsem čekala, ale i tak jsem spokojená. Někdy člověk zkrátka doma nedosáhne stejných výsledků jako výrobce, protože na to nemá odpovídající techniku anebo jen neví, jak na to:-).
Můj datlový sirup není tak tmavý a je třeba ho dát o něco více, aby jste dosáhly stejné chuti jako u toho kupovaného. To je ale vše. Používám ho ke slazení smoothie, jako polevu na různé moučníky a dezerty a taky jako dip k ovoci. Třeba taková jablka s datlovým sirupem…to je dobrota.
Suroviny:
- 100ml studené vody
- 60g datlí (používám Medjool)
Datle
Použila jsem datle Medjool. Občas je mají v Lidlu. Jsou asi tak třikrát větší, než klasické a navíc jsou sladší. Jednou jsem udělala sirup z obou a ochutnala jsem. Sirup z Medjool datlí je sice o něco dražší, ale chutnal mi mnohem víc. Zkuste oba druhy daltí a uvidíte, u kterých skončíte:-).
Postup
Datle zalijte studenou vodou, dejte do vysoké nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
Konzistenci sirupu si můžete ještě upravit. Pokud je moc hustý, přidejte trochu vody.
Použití
Ke slazení smoothie, jako poleva na dezerty a zákusky i jako dip k ovoci.
Ráda dělám fondue za studena – jablka a banány nakrájím na kousky a rozložím na talíř. Doprostřed pak položím misku s datlovým sirupem, vidličkou napíchnu ovoce a namočím do sirupu. Má karamelovou chuť, je to vynikající!
Jablka
Jablka nakrájejte na kolečka. Nejdříve ale vyndejte jádřinec pomocí kovové trubičky (prodává Tescoma). Poté každé kolečko polijte sirupem a nakonec posypte granolou, musli nebo oříšky.
Zajímavost
Původně jsem zkoušela recept z jedné knížky – datle se zalévali vroucí vodou. Výsledkem byla hustá světlá pasta a to mi moc nevyhovovalo. Sirup ze studené vody se mi líbil mnohem více.