Vanilkový cukr je něco, bez čeho se neobjede žádná cukrářka. Pokud rádi pečete nebo děláte různé sladké dezerty, určitě si život bez něj také nedokážete představit.

Asi už o mě víte to, že si všechno snažím vyrábět sama. Proto se také jmenuji Žijeme homemade, miluju domácí výrobu. Snažím se prakticky vše vyrábět a to hned z několika důvodů. Jaké to jsou?

  1. a) Ve většině případů je to levnější
  2. b) Šetřím obaly – například vanilkový cukr je balený po 20 gramech a to je zbytečné. U jiných výrobků jako je třeba jogurt se jedná o plastové obaly a těm se právě domácí výrobou vyhnu anebo jich alespoň použiji méně
  3. c) Doma si vyrobím jídlo i kosmetiku ve vyšší kvalitě, než kdybych si to koupila. Žádná éčka, barviva, konzervanty, koření plné soli, kosmetika z ropy apod. V případě vanilkového cukru, který si vyrobíme dnes, vyměníme aroma za pravý vanilkový lusk, což je samozřejmě zdravější.
  4. d) Chuť je lepší – právě to, že je dané jídlo vyrobené pouze z kvalitních surovin se odráží i na jeho chuti. Jen si představte bagetu s benzínky s jedním plátkem šunky a pak si představte křupavou doma upečenou bagetu plněnou kvalitní šunkou a dalšími surovinami. To je prostě obrovský rozdíl.
  5. e) Můžete si vybrat kvalitu surovin – v obchodě je sice docela velký výběr, ale i tak si u všechno nemůžete vybrat, jestli chcete Fair trade produkty, Bio, Organic, veganské, paleo, raw…Doma máte výběr rozhodně větší, stačí jen použít ty správné suroviny
  6. f) Často je to rychlovka jako v případě vanilkového cukru. Těch pár minut vám stačí k tomu, abyste si vyrobili skořicový nebo vanilkový cukr ne dlouhou dobu. Když si pak sečtete všechny body, které jsem zmínila, stojí to za to😊.

Tentokrát jsem si pro vás připravila 2 jednoduché návody, jak si vyrobit vanilkový cukr. Cukr si můžete vyrobit hned dvěma způsoby a protože je sama střídám podle potřeby, řekla jsem si, že vám sem dám také oba.

 

Jaký je mezi nimi rozdíl?

První je klasický vanilkový cukr jako z obchodu, tedy z pravé vanilky a ne ethylvanilinu. Je z cukru krupice, takže je ideální například do nápojů, náplní, těst apod. Druhý vanilkový cukr je mletý, ten se vám bude hodit na obalování vanilkových rohlíčků, polev a dalších receptů, které vyžadují moučkový cukr. Doporučuji udělat oba, ať si můžete vždycky vybrat. A mimochodem ty vanilkové rohlíčky obalené v práškovém vanilkovém cukru jsou prostě top!

Ještě jsem zapomněla dodat, že vanilkový cukr vyrábím z třtinového cukru. Je nerafinovaný, zdravější než bílý cukr a chuťově mi také více vyhovuje.

 

Vanilkový cukr

Suroviny na výrobu 500g vanilkového cukru:

 

 

Postup

Cukr nasypte do čisté sklenice. Vanilkový lusk vyndejte z obalu a nožem podélně rozřízněte.

Rozevřete ho a špičkou nožem projeďte celý lusk. Na noži vám ulpí vanilková semínka a přes ty potřebujeme.

Semínka dejte do sklenice s cukrem.

Poté nakrájejte na 3-4 kousky vanilkový lusk a přidejte ho do sklenice s cukrem.

Sklenici uzavřete a dejte někam, kde jí budete mít na očích. Cukr nechte 2 týdny ovonět vanilkou, poté bude připravený k použití. Když si vzpomenete, protřepte ho, ideálně 1 za den. Stačí s ním chvilku třepat.

 

Lusk můžete v cukru nechat anebo ho použít třeba do horké bílé čokolády, panacotty, krému nebo nápoje. Ještě nějaká chuť v něm jistě zbyla, tak jí můžete využít.

 

Použití cukru: Do krémů, těst, nápojů, náplní…

 

Práškový vanilkový cukr

  • 250-500g třtinového cukru (pro intenzivnější chuť použijte 250 gramů)
  • 1 vanilkový lusk

 

Postup

Třtinový cukr nasypte do misky. Použijte 250 gramů pro intenzivnější vanilkovou chuť nebo 500 gramů pro chuť jako má vanilkový cukr v obchodě.

Vanilkový lusk vyndejte z obalu a nožem a nakrájejte na 1cm kousky.

Nyní si připravte silný mixér anebo elektrický mlýnek na kávu. Cukr s luskem a semínky promíchejte a rozmixujte na prášek.

  • Elektrický mlýnek na kávu: Dělám to tak, že cukr, co se tam vejde a přidám pár kousků lusku. Nejdříve párkát zmáčknu – pulz a pak mixuju s přestávkami asi minutu. Moučkový cukr přesypu do další misky a pokračuju v mixování další várky.
  • Mixér: Umixovat cukr nezvládne každý mixér. Pokud si chcete začít doma hodně věcí vyrábět, zjistíte, že to bez kvalitního mixéru nepůjde. U levnějších mixérů se mi cukr usadil na dně a mixér se zavařil. Někdy pomůže když zastavíte a cukr promícháte.

Co používám za mixér: Částečně to jde i tyčovým ve vysoké nádobě, ale nedosáhnete té jemné konzistence jakou by cukr měl mít. Já používám ETA Vital Blend, sehnala jsem ho v akci asi za 3500Kč. Mám ho už 2 roky a neměnila bych. Zvládne arašídové máslo, rostlinná mléka, 1,5 litru dýňové polévky i cukr. Sice je dražší, ale ve výsledku už mi ušetřil tolik peněz za kupované výrobky, že se to vyplatilo:-).

Tyhle silnější mixéry mají okolo 20 tisíc otáček a to už je síla. Navíc je k mixéru pěchovátko, kterým cukr nebo ořechy posunujete směrem dolů a jde to pak rychleji. Právě díky pěchovátku nemusíte pořád stavět a míchat, což celý proces velmi urychlí.

Nechce se vám kupovat dražší mixér? Koukněte se po silnějším mlýnku na kávu. Ten můj stál asi 500 Kč a zvládá v pohodě moučkový cukr, kávu, koření a další věci.

 

Použití: Na obalování vanilkových rohlíčků, do polev, krémů…

 

Suroviny

Třtinový cukr

Na výrobu vanilkového cukru jsem použila bio surový třtinový cukr krupice z Fair trade centrum (web). Má jemnou chuť, takže nepřebije chuť vanilky. Existují i hodně tmavé třtinové cukry se silnou výraznou vůní. Čím tmavší, tím je výraznější chuť. Já doporučuji raději světlejší třtinový cukr jako je tento, aby cukr chutnal pouze po vanilce.

Tento cukr jsem si také vybrala, protože je Fair trade.

Co vlastně znamená Fair trade? V překladu to znamená spravedlivý obchod a přesně to slovo Fair trade znamená – lidé za svou práci dostanou spravedlivě zaplaceno. Smyslem této certifikace je poskytnout pěstitelům, zaměstnancům a řemeslníkům možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Vybrat si Fair trade výrobky má smysl. Lidé dostanou za výrobek spravedlivě zaplaceno, dopřejete jim důstojné podmínky a v neposlední řadě myslí fair trade i na životní prostředí.

 

Vanilkový lusk

Vanilkový lusků je hned několik druhů. Já jsem použila lusk Bourbon, který jsem si objednala na Koření králů . (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz ).

Mezi nejdražší lusky patří lusk Madagaskar, ten bych si chtěla pořídit příště a jsem zvědavá, jaký to bude rozdíl😊.

 

Zajímavost

Vanilinový cukr (ne vanilkový) obsahuje vanilin či ethylvanilin, nikoliv pravou vanilku. Platíte tedy za něco, co je ochucené uměle . V přírodě se nevyskytuje, vyrábí se uměle. Vanilinový cukr obsahuje pouze syntetické aroma a proto je zákonitě levnější. Není tedy pravda, že jsou všechny cukry stejné. Vanilkový a vanilinový cukr je velký rozdíl, bohužel hodně lidí tento fakt nerozlišuje a sahá po tom nejlevnějším.