Vanilkový cukr si snadno můžete vyrobit doma a to o dost levněji. V obchodě kupujeme vanilkový cukr po malinkých dávkách a tak se částka nezdá tak vysoká. Přitom když si to přepočtěte na kilo je ta částka opravdu závratná. Kilo vanilkového cukru se prodává okolo za 1-2 tisíce korun (sáček 20g stojí 5-10Kč). To už je šílená částka. Výrobci by si měli uvědomit, že se jedná jen o obyčejný bílý cukr a k tomu ždibec vanilkového extraktu nebo namletého lusku. Samozřejmě je ještě vanilinový cukr kde kilo vychází na 100-500Kč, ale ten nepočítám protože to není vanilkový cukr. Obsahuje ethylvanilin a je zdraví škodlivý. Když jsem zjistila, že vyrábí z uhelného dehtu už jsem se od té doby vanilinového cukru nedotkla. Není tedy nic snadnějšího než přestat platit výrobcům závratné částky nebo jíst dehet a vyrobit si doma výborný domácí cukr. Zabere vám to asi minutu a pak už jen necháte cukr pochytit aroma z vanilky. Snadnější už to snad být ani nemůže.

Suroviny

Na 0,5 kg vanilkového cukru budete potřebovat:

  • 500 gramů cukru
  • 1 vanilkový lusk

Pomůcky: nůž

Příprava

  1. Vanilkový lusk podélně rozřízněte.
  2. Semínka vyškrábněte a přidejte je k cukru.
  3. Dobře promíchejte metličkou, aby se semínka rozptýlila po celém cukru
  4. Lusk rozpulte a přidejte k cukru také.
  5. Přesypte do uzavíratelného obalu a nechte 2-3 týdny stát. Občas cukrem zatřepejte.
  6. Vanilkový lusk můžete v cukru nechat nebo ho použít do jiného receptu

 

Použití: na obalení vanilkových rohlíčků, do krémů, polev, ochucení tvarohu. Také na palačinky a lívance. Všude kde chcete dosáhnout vanilkové chut

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok