Každou návštěvu u babičky i dědy jsem sledovala mého dědu jak vyrábí nudličky do polévky. Ano čtete správně – dědu, to není přepis. Děda má výrobu nudliček a vlastně i všechno vaření a pečení tak rád, že babičku skoro nepustí do kuchyně. Vždycky udělal sopku, klepnul do ní vajíčko a vidličkou pomalu začal těsto promíchávat. Strávil nad tím celé dopoledne, ale když jsem se ho ptala proč to neumíchá v robotu nebo míse říkal že to není ono, prý je v těch nudličkách cítit všechny ta péče a trpělivost. Recept na domácí nudličky nesměl na mých stránkách chybět protože jak říká děda: nudličky jsou základ každé kuchyně a vizitkou každé kuchařky nebo kuchaře.

SurovinY

  • 320g hrubé mouky
  • 4 vejce vel. M

 

Příprava

Mouku nasypte na vál. Udělejte důlek a do něj klepněte vajíčka.

Vidličkou postupně zapracovávejte mouku do vajec až vytvoříte těstíčko.

Rukama pěkně propracujte. Placku dejte na vál a vyválejte co to jde. Budete muset přitlačit, někdy je to pěkný tělocvik. Pokud je to nutné podsypte troškou hladké mouky.

Placku nechte schnout po dobu 60 minut, to by mělo být tak akorát.

Těsto lehce posypte hladkou moukou a přebytek setřete.

 Poté nakrájejte na 3-4 centimetry silné proužky a dejte nad sebe. Nemyslím všechny najednou, jen pár proužků ať si ušetříte krájení.

 Z proužků krájejte co nejtenčí nudličky nebo silnější, pokud to tak máte rádi.

Nudličky rukou proházejte (pokud se lepí přidejte špetku mouky, ale pozor ať to není samá mouka).

Hotové nudličky nechte 24 hodin schnout a poté uložte do uzavřeného obalu.

 

Použití:

Nudličky přidejte do polévky a uvařte doměkka.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok