Je to teprve pár let, co jsem začala jíst polévky. Nebyla jsem na ně zvyklá, tak jsem se bez nich dlouho obešla. Momentálně si už nedokážu den bez polévky představit, asi mám na nich těžkou závislost:-D.

Pravda je, že mám nemocný žaludek a polévky mi na něj dělají hodně dobře. Kdybych polévky jedla od začátku, možná ten žaludek nemocní ani nemám. Moje babička s dědou jí polévku s poctivého masového vývaru každý den – k obědu i večeři, tedy před každým jídlem. Oběma se blíží 90 let (neuvěřitelné číslo) a ani jeden problémy se žaludkem nemá. Zato moji rodiče? Polévky nejí a když už tak z kostky Masoxu a vaří jen takové rychlovky. Oba mají nemocný žaludek a já jsem s tím už také začala mít v dětství problémy. Něco na těch polívkách zkrátka bude:-).

Zkouším různé polévkové zavářky – noky, kapání a podobné. Jestli ale něco miluju, tak jsou to domácí nudličky. Naučil mě je dělat děda, když jsem byla malá. Dokonce i dne v 88 letech dělá domácí nudličky. Já přitom vyválím 2 pláty a skoro necítím ruce:-D. Je to jednoduchý recept a hodně válení k tomu (ale na toho na sedačce), tak se na něj pojďme podívat.

 

Suroviny:

  • 90g hrubé mouky
  • 1 vejce vel. M (50 gramů)
  • Pomůcky: Utěrka, váleček, nůž

 

Množství: Většinou dělám dvojitou dávku – ta vyjde po nasušení akorát na naplnění jedné zavařovačky o objemu 750ml.

 

Postup

Na vále si udělejte sopku z mouky. Dovnitř udělejte důlek a klepněte vajíčko.

Nyní začněte vidličkou do vajíčka přidávat mouku. Postupně vmíchávejte další a další. Až to nepůjde vidličkou, přejděte na hnětení.

Až zapracujete všechnu mouku, těsto ještě krátce prohnětejte (2 minuty). Z těsta nyní udělejte kouli – dejte ji do sáčku a uzavřete.

Po 15 minutách těsto vyklopte na suchý vál (používám buď silikonový nebo rovnou kuchyňské desce). Rozřízněte ho na 2 části (1 dávka – 2 části, při větší dávce nakrájejte na odpovídající počet částí). Zbytek dejte zpátky do sáčku.

Těsto by mělo být vyválené tak na tenko, abyste přes něj mohli číst, když ho položíte na stránku knihy. Zkrátka ho vyválejte co to jde. Těsto nepodsypávejte, jinak bude samá mouka a to by nudličky být neměly. Během válení těsto stále otáčejte, stačí pár tahů válečkem a už se nehne a proto je třeba ho opatrně odlepit a otočit. Pokračujte, dokud se vám těsto daří vyválet.

Tento plát těsta přeneste na čistou utěrku a vyválejte i ten druhý. Přeneste ho na utěrku.

Těsta nechte 30-45 minut schnout. Já ho nechávám 30 a je to akorát. Během schnutí ho občas otočte – alespoň 2x, aby schnulo z obou stran. Těsto musí trochu vyschnout, ale zase ne moc, aby se nelámalo.

Těsta přeneste na vál, nakrájejte na proužky (3-5 cm široké, podle toho, jak chcete dlouhé nudle).

Nudličky nakrájíte tak, že na sebe dáte 3-5 plátů a ostrým nožem krájíte jednu nudličku za druhou. Já mám raději silnější.

Nudličky proházejte a poté je přeneste na utěrku. Rozložte je po celé utěrce a nechte celý den schnout. Občas můžete nudličky prohodit, ale dávejte pozor, protože se snadno polámou.

Nasušené nudličky přendejte do sklenice a uzavřete.

 

Doba vaření

Nudličky vařte odděleně. Je to lepší, protože případně zbytek mouky nezakalí polévku. Nudličky vhoďte do osolené vroucí vody a vařte 3-5 minut doměkka. Sceďte, propláchněte teplou vodou a přidejte do hotové a ohřáté polévky.

Proč se na začátku dělá z mouky a vajec sopka?

Je to proto, že když vajíčko klepnete do důlku a postupně budete do vajíčka zapracovávat mouku, pojme ji všechnu. Když sopku neuděláte a všechno jen smícháte v míse dohromady, nepodaří se vám do vajíčka zapracovat potřebné množství mouky.

 

Jakou mouku použít?

Zkoušela jsem hladkou, polohrubou i hrubou. Na plné čáře u mě vyhrává hrubá mouka. S těstem se lépe pracuje (není tak tuhé) a hlavně jsou nudličky z ní takové lehčí. Nudličky z hladké mouky udělat jdou, ale na mě jsou moc hutné. Když už, tak bych použila polohrubou, ty jsou taky moc dobré. Za mě ale jedině hrubou:-).

 

Nepřežeňte to

Chcete si udělat nudličky do zásoby? Raději si udělejte dvojitou dávku, tedy ze 2 vajíček a 180g mouky a až budete mít hotovo, uvidíte, jestli přiděláte další. Osobně mám co dělat, abych dvojitou dávku vůbec vyválela a nakrájela tolik nudliček. Ruce mě pak bolí jak po dlouhém pobytu v posilovně. Přidělat můžete vždycky, lepší než vyhodit těsto, které už nezvládnete zpracovat.

Těsto nechte odležet v sáčku

Když mouku zapracujete do vajíčka, není ještě připravené k použití. Teprve po 15 minutách v uzavřeném sáčku se lepek aktivuje a těsto bude pružnější. Díky tomu se nebude trhat a bude se vám s ním lépe pracovat

 

Co použít místo igelitového sáčku?

Těsto už poslední 2 roky balím do voskového ubrousku. Je to ubrousek potřený včelím voskem. Těsto do něj dám, zabalím a několikrát přejedu rukou, aby vosk povolil a stěny se přilepily k sobě.

 

Poznámky:

  • Nejraději dělám domácí hovězí vývar, k tomu nudličky, vařenou mrkev, petržel a trhané hovězí maso. To je moje nejoblíbenější polévka:-).
  • Těsto má být tak tenké, aby přes něj šla přečíst kniha, ale pokud to ze zdravotních důvodů nedávejte, klidně udělejte těsto o něco silnější. Raději silnější nudličky, než si nějak ublížit.
  • Vyzkoušejte nudličky ze všech druhů muk a zjistěte, které vám vyhovují nejvíce. U mě vyhrála hrubá mouka.
  • Na skladování nudliček jsou ideální zavařovačky od kyselých okurek.
  • Vajíčka přímo od slepiček (pokud máte nějakého známého, kdo má slepičky) dodají nudličkám pěknou žlutou barvu.