Barfi je indická sladkost z kondenzovaného mléko a také můj nový objev. Postupně se začínám do té indické kuchyně zamilovávat čím dál tím víc. Už jsem ochutnala hodně sladkostí a zjistila jsem jedno – Indové milují cukr! Všude ho dávají strašně moc. Předem se tedy omlouvám, že moje recepty nebudou stejně sladké, ale nechci mít cukrovku (nehledě na to, že pak cukr přebije chuť zbytku surovin). I dnešní recept prošel menší úpravou, takže se nemusí bát, je sladký tak akorát:-).
Co to je barfi?
Barfi je indická sladkost, která má různé tvary. Na jeho přípravu budete potřebovat pouze mléko, cukr a máslo. Pro hezčí barvičku se přidává i trochu šafránu nebo špetka kurkumy. Mléko se redukuje, dokud nevznikne hustá pasta. Odpařením vody získá mléko smetanovější chuť…určitě znáte Jesenku, tak barfi je hodně podobné, jen ne tak sladké. Konzistence je zase podobná spíše fondánu nebo marcipánu. 
Mléko se po přidání cukru a másla redukuje, dokud se pasta nezačne odlepovat od hrnce. Tuto hmotu pak dáte na pečící papír nebo do nějaké formy (nejlépe silikonové). Po vychladnutí a ztuhnutí se barfi nakrájí na malé kostičky a je hotové. Tvar je samozřejmě na vás, dají se udělat i kuličky, kosočtverce zdobené sekanými pistáciemi apod. Mě se vždycky nejvíce líbily indické sladkosti zdobené jedlým zlatem, ale ještě jsem bohužel neměla možnost s ním pracovat. Je to takový můj sen, tak si ho snad jednou splním:-).

SUROVINY

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 50g krupicového cukru
  • 1 lžíce másla
  • Malá špetka kurkumy nebo pár snítek šafránu (lze vynechat)

PomůckyHrnec s nepřilnavým dnem nebo titanové či jiná nepřilnavá vysoká pánev typu WOK, vařečka, plech vyložený pečícím papírem nebo silikonová forma

Já jsem si na přípravu barfi oblíbila titanový Wok. Lepší je použít hrnec nebo pánev s nepřilnavým dnem, protože se mléko rádi spálí.

PŘÍPRAVA

  1. Mléko nalijte do hrnce/pánve a přiveďte k varu. Nyní si upravte teplotu tak, aby mléko dostatečně bublalo, ale nepřetékalo. Teplotu zkrátka nastavte tak, aby mléko vařilo co nejvíce, ale nepřeteklo vám:-). Upozorňuji že používám pánev s nepřilnavým povrchem. Jestli používáte jiné nádobí, bude možná lepší zvolit nižší teplotu. Na výrobu barfi je potřeba mléko zkondenzovat, tedy odpařit z něj dostatečné množství vody, aby vznikla velice hustá pasta. Počítejte, že to bude trvat okolo 1 hodiny (čas se může lišit pokud máte jiný sporák nebo nádobí). Během vaření mléko pravidelně míchejte, aby se nepřipálilo.
  2. Kdo chce, může dodat barfi pěknou barvičku. Stačí vzít pár snítek šafránu (4-6) a přidat 1 lžíci vroucí vody nebo mléka. Nechte 15 minut, sceďte a přidejte do hrnce.
  3. Abyste vždy dosáhli stejného výsledku (a já také), změřila jsem, na kolik přesně jsem mléko zredukovala. Díky měření se mi barfi pokaždé povedlo. Bez měření je to hodně o citu, trefit ten správný okamžik a to je jako loterie. Mléko potřebujete zredukovat na 300 gramů. Mám připravenou váhu a na ní kovovou mísu. Jen si to vynuluju a změřím, kolik mléko váží, když už se mi zdá, že je to tak nějak 300ml. Pokud je to ještě hodně, vařím dál. Někdy se stane, že to neodhadnu a mléka je méně. To není problém, stačí přidat horkou vodu do těch 300 gramů.
  4. Ve chvíli, kdy máte mléko zredukované na 300 gramů ještě není konec. Přidejte do něj cukr a máslo. Mléko vařte dalších 10-15 minut, nyní už za stálého míchání. Doba se může lišit podle teploty na kterou máte sporák zapnutý. Já dávám vysokou teplotu, protože vím, že si to u té mé pánve mohu dovolit a tak to trvá o něco méně. Jinak bych zvolila střední teplotu. Mléko by už mělo být hustá a lepivá pasta. Hotovo je ve chvíli, když je pasta natolik hustá, že se začne odlepovat od dna.
  5. Mléčnou pastu přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujte do obdelníku/čtverce okolo 3cm výšky. Pomocí pečícího papíru můžete zarovnat okraje. Nebo použijte silikonovou formu. Skvělé jsou formy na čokoládové pralinky, stačí do nich hmotu namačkat. Další možnost je vyválet kuličky, akorát chvilku počkejte ať se nespálíte.
  6.                               Já jsem použila silikonovou formu. Vyšlo mi to sice jen do půlky formy, ale to nevadí. 
  7. Barfi dejte do lednice a nechte alespoň hodinu ztuhnout. Poté vyndejte z formy/sundejte z pečícího papíru a nakrájejte na kostky.

Barfi může pokaždé vypadat trošku jinak (trochu jiná barva nebo konzistence), ale stále bude vynikající!

 

Skladování: v lednici. Barfi bude mít podle mě docela dlouhou trvanlivost, ale zatím u nás nikdy nevydrželo déle než pár hodin:-D.