Barfi je indická sladkost z kondenzovaného mléko. Vzniká redukováním mléka až do úplné pasty. Díky odpaření vody v mléce je chuť mléka výraznější tvoří hlavní chuť této dobroty. Barfi chutná jako jesenka, jen není tekutá. Z vytvořené hmoty pak můžete tvarovat kuličky nebo nalít do plechu rozkrájet na kostky.

Suroviny

  • 1 litr mléka
  • 50g cukru
  • 1 lžíce másla
  • Malá špetka kurkumy nebo pár snítek šafránu (lze vynechat)

Příprava

Pomůcky: Hrnec s nepřilnavým dnem nebo titanové či jiná nepřilnavá vysoká pánev typu WOK, vařečka, plech vyložený pečícím papírem nebo silikonová forma

  1. Mléko přiveďte k varu. Nyní si upravte teplotu tak, aby dostatečně bublalo, ale nepřetékalo. Na výrobu barfi je potřeba mléko zkondenzovat, tedy odpařit z něj dostatečné množství vody aby vznikla velice hustá pasta. Počítejte, že to bude trvat okolo 1 hodiny. Během vaření mléko pravidelně míchejte aby se nepřipálilo. Mě se osvědčily i pánve typu Wok a podobné titanové pánve. Jsou nepřilnavé takže se na nich mléko opravdu nepřichytí.
  2. Aby jste dosáhly stejného výsledku změřila jsem na kolik přesně jsem mléko zredukovala. Vařečka za mlékem má nechat krátkou stopu, správná konzistence mi vznikla když mi zůstalo v hrnci 300ml mléka. Klidně si to přelijte hrnečku – je to tak hrnek a čtvrt nebo odměrky (jen pokud je do ní smí horké).
  3. Když se dostanete na správné množství je potřeba mléko vařit dál ale nyní už za stálého míchání. Ještě do něj ale přidejte cukr a máslo. Mléko vařte dalších 10-15 minut. Nyní by už z mléka měla být opravdu hustá a lepivá pasta. Barfi bude dobré i když jste vařily mléko o něco méně nebo více takže pokud si říkáte že je to určitě špatně ničeho se nebojte.
  4. Mléčnou pastu nalijte (nebo vyklopte) na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujte do obdelníku/čtverce okolo 3cm výšky nebo ho nalijte do obdelníkové silikonové formy. Další možnost je vyválet z hmoty kuličky.
  5. Barfi dejte do lednice a nechte alespoň hodinu ztuhnout. Barfi vyndejte z formy a nakrájejte na kostky.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 měsíc