Dýňové pyré se dá použít jako základ do mnoha sladkých i slaných receptů, proto se dnes podíváme na to, jak si ho doma udělat.

Dýňové pyré v obchodě asi neseženete, někde možná ano, ale já jsem na něj zatím nikde nenarazila. Doma si ho ale jednoduše vyrobíte. Pyré se dá vyrobit z různých druhů dýně – máslové, hokaido…já nejčastěji používám hokaido. Někdy je pyré hodně husté, jindy tekutější, podle toho, jak dýni upečete. Většinou mám pyré husté, ale viděla jsem, že ho někdo dělá skoro tekuté. Asi to každý děláme jinak.

Jestli jste fanoušci dýňových receptů, můžete si vyrobit dýňové pyré hned z několika dýní a pak ho zamrazit. V mrazáku vám vydrží minimálně půl roku.

 

 

A na co vlastně pyré použít?

Dýňový perník (recept)

 

Dýňové sušenky (recept)

 

Jako příloha namísto bramborové kaše

Na pečení

 

Postup:

Dýni důkladně omyjte, poté jí rozkrojte na půl. Pokud se nůž zasekne a nejde s ním hnout, stačí několikrát silně klepnout o linku (tak to dělám při sekání dřeva a funguje to i tady😊).

Nyní z dýně vydlabejte semínka – tedy celou měkkou část. Nejlépe to jde kovovou naběračkou na zmrzlinu, ale i lžíce stačí.

Takto připravenou dýni položte na plech. Dýni vždy pokládejte slupkou nahoru.

Dýni pečte na 185 stupňů cca 1 hodinu. Dýně musí být měkká – zkuste skrze ni projet špejlí, jestli to jde, je to ono.

Upečenou dýni nechte pár minut vychladnout a poté ji vydlabejte. Dýni rozmačkejte šťouchadlem na brambory anebo rozmixovat tyčovým mixérem. Kdyby to nešlo, přidejte trochu vody. Pyré bude vypadat jako bramborová kaše, akorát oranžová😊.

Pyré nechte před použitím zcela vychladnout.

Použití: Na pečení, jako příloha…

 

TIP:

V troubě můžete upéct hned několik dýní najednou. Po vychladnutí stačí rozdělit pyré do sáčků nebo jiných obalů a dát do mrazáku.

 

Co se semínky?

Jestli máte zahrádku, můžete je promýt a nechat vysušit. Příští rok můžete vysadit dýni. Ideálně na nějakém kompostu nebo na kraji zahrady, protože to budou několikametrové šlahouny.

Nejdřív jsem ze semínek vyndala větší kusy dužiny. Pak jsem je dala do mísy s vodou a pořádně o sebe drhla. Postupně jsem vodu vylévala a opakovala, dokud nebyly čisté. Semínka jsem rozložila na pečící papír a nechala do druhého dne schnout.

 

Další dýňové recepty:

Dýňová polévka

Dýňové marokánky