Už vás omrzelo dělat se s klasickým karamelem anebo jen zkrátka chcete vyzkoušet něco jiného? Tak schovejte pánev a vařečku a připravte si mixér. Nic jiného totiž nebudete potřebovat. Výsledek vás určitě nezklame!

Karamel z datlí je krémový a slaďoučký. Ideální jako poleva nebo omáčka na vaše oblíbené dezerty nebo zmrzliny. Datle mu dodávají tu pravou karamelovou a sladkou chuť a mléko zase krémovost a jemnost.

Recept je také vhodný i pro vegany a alergiky na mléko. Můžete zkoušet různá mléka a určit tak výslednou chuť karamelu. Zatím jsem vyzkoušela kokosové, mandlové a klasické a všechny chutnají výborně.

Suroviny

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • 250ml rostlinného mléka

Příprava

  1. Sušené datle na hodinu namočte do teplé vody
  2. Když jsou datle krásně měkké vodu slijte a přesypte je do mixeru.
  3. Přilijte i mléko a rozmixujte dohladka. Pokud netrváte na rostlinném mléce můžete samozřejmě použít i klasické. Pro tekutější karamel přidejte mléko, pro hustší zase datle a domixujte. Záleží jen na vás jaký karamel chcete mít.
  4. Hotový karamel můžete ihned použít nebo přelít do dózy a uložit do lednice

Použití: jako poleva na různé koláče, dorty, náplň do pralinek nebo třeba do koktejlů..

Skladujte v lednici

Trvanlivost:

V lednici: 1 týden

V mrazáku: karamel můžete nalít třeba do formy na led a zmražené kostky pak přesypat do sáčku. Až budete karamel potřebovat stačí jen vytáhnout pár kostek a nechat je povolit.

 

TIP: Milujete slaný karamel? Přidejte do mixéru 1/2 lžičky mořské soli