Recept na datlový karamel jsem objevila v jedné veganské kuchařce. Trochu jsem si ho upravila, aby byl recept co nejjednodušší. Jediné co budete potřebovat na dnešní recept jsou datle a rostlinné mléko. Karamel je samý cukr a asi se shodneme, že jíst ho každý den není nejlepší nápad. Využití sladké karamelové chuti jako zdravá náhrada karamelu mi přijde jako skvělý nápad. Na rozdíl od originálu ten datlový můžete jíst klidně každý den:-)
Datlový karamel vs. datlová omáčka
Když už jsme u toho názvu datlový karamel.
Zrovna včera jsem jsem slyšela rozhovor kamarádek, které nadávaly na vegany. Ne proto, že by jim vadilo veganství jako takové, to ne. Vadilo jim pouze to, že sojovým plackám říkají čevabčiči, pečené čočce sekaná apod. Ono je to samozřejmě matoucí, protože to jídlo jako originál moc nechutná ani nevypadá a suroviny jsou také úplně jiné.
Jak to vidím já? Já jsem toho názoru, že když se nikdo stane veganem, chce se přeci jídel jako je řízek nebo čevabčiči zbavit, tak proč své jídlo pojmenuje po tom, co odsuzuje? Na druhou stranu, abych byla spravedlivá. Je možné, že někdo se veganem stal proto, že maso jíst prostě nechce, když jsou to živé bytosti, ale to neznamená, že mu nechutná. Možná právě proto vše pojmenovává a dělá jako kdyby maso jedl i když není. Třeba si pod při jedení čočkového nákypu představuje sekanou co tak miloval a chybí mu. Tohle chápu. Ne každému veganovi předtím nechutnalo maso. Veganem se stanou lidé, co ze svého přesvědčení nechtějí jíst jiné živé bytosti a ne lidé, kterým maso nechutná (i když ty třeba také). Jestli tedy někomu pomůže, když bude sóje říkat řízek, ať si tomu tak klidně říká:-).
Název datlový karamel nechám, protože mi datle chuť karamelu opravdu připomínají. Jestli vám to vadí, tak tomu říkejte třeba datlová omáčky, pyré…nebo co se vám bude líbit víc. Vždyť je to vlastně jedno, jak se to jmenuje, hlavní je, jestli je to dobré:-).
A jak to mám s veganstvím já?
Jím hodně veganských produktů, ale vegan nejsem. Miluju jídlo – všechno a nevím, jestli se mi někdy povede být na 100% vegan nebo vegetarián. Na druhou stranu jím mnohem méně masa, vajec a živočišných produktů, než většina lidí v mém okolí. Zatím jsem si našla vlastní cestu – jím bezlepková jídla, raw, vegan, lowcarb, paleo, maso, kravské mléko střídá s rostlinnými….prostě od všeho něco. Jarda nám říká Alleaters:-D. Pravda je, že jíme zdravěji než kdy předtím a cítíme se dobře, tak to asi bude ta správná cesta:-).

Datlový karamel

Datlový karamel je krémový a slaďoučký. Ideální jako poleva nebo omáčka na vaše oblíbené dezerty nebo zmrzliny. Datle mu dodávají sladkou karamelovou a mléko zase krémovost a jemnost.

Recept je také vhodný i pro vegany, rawtariány a alergiky na mléko. Můžete zkoušet různá mléka a určit tak výslednou chuť karamelu. Zatím jsem vyzkoušela kokosové, mandlové a klasické a všechny chutnají výborně.

 

SUROVINY

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí (hrnek 250ml)*
  • 250ml rostlinného mléka
*Lepší chuť jsem dosáhla s Medjool datlemi, ale použít se dají oba druhy.

PŘÍPRAVA

  1. Datle vyndejte z obalu, vypeckujte a na hodinu namočte do teplé vody. Pro raw verzi nechte datle namočit ve studené vodě přes noc (8 hodin).
  2. Když jsou datle krásně měkké, vodu slijte a přesypte je do mixeru.
  3. Přilijte i rostlinné mléko a rozmixujte dohladka. Pokud netrváte na rostlinném mléce můžete samozřejmě použít i klasické – kravské.
  4. Pro tekutější karamel přidejte mléko, pro hustší zase datle.
  5. Hotový karamel můžete použít ihned nebo přelít do dózy a uložit do lednice

 

Použití:

Poleva na různé koláče, dorty, náplň do pralinek nebo třeba do koktejlů..

 

Jablka s datlovým karamelem

Nejdříve z jablka vyndejte jádřinec (mám na to takovou kovovou tubičku). Vyndejte a nakrájejte na silnější plátky. Jablko neloupu.

Každý plátek potřete datlovým karamelem. Měl by být hustší, aby z jablka nestekl. Nakonec plátky jablek posypte musli. Skvělé je například arašídové nebo čokoládové.

 

Ovocné „fondue“

Ovoce jako jsou jablka, banán apod. nakrájejte na kousky (měsíčky nebo kostky). Nakrájené ovoce nandejte na talíř a doprostřed talíře dejte misku s datlovým karamelem. Ovoce napíchněte na párátko nebo kovovou vidličku a namočte do karamelu. Je to skvělá svačinka nebo snídaně:-).

 

Skladujte v lednici

Trvanlivost: 1 týden (v lednici)

 

TIP:

Milujete slaný karamel? Přidejte do mixéru 1/2 lžičky mořské soli