Cizrnovou mouku si můžete vyrobit i doma. Vyrábí se z cizrny neboli římského hrachu. Stačí když cizrnu přes noc namočíte a pak dosušíte v troubě. Sice to z ní divně že nejdříve suchou cizrnu namočíte a pak zase vysušíte. Cizrnu v obchodu by bylo dost těžké rozmixovat protože je hodně tvrdá a namočením si mixování usnadníte. Sušení v troubě je důležité proto aby vám v mixéru nevznikla cizrnová kaše. Cizrna je bez lepku a mohou si jí beze strachu dopřát všechny osoby citlivé na lepek. Použít jí můžete na pečení i zahušťování polévek nebo omáček, také do sladkých dezertů jako je cizrnové ladu. Když jí přidáte do karbanátků nebo jiných smažených nebo pečených jídel z mletého masa bude pokrm lehčí a také bude maso lépe držet při sobě. Mouka je nízkokalorická a navíc obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny. Pokud chcete i vy zařadit tuto chutnou a zdravou mouku do vašich receptů pojďme se podívat jak si ji vyrobit.

Suroviny

  • 1kg sušené cizrny*
  • Vodu na namáčení

*nepoužívejte konzervovanou

Pomůcky: plech, mixér/kuchyňský robot

Příprava

  1. Cizrnu zalijte studenou vodou (2 litry by měli úplně v pohodě stačit)
  2. Namáčejte po dobu min. 8 hodin nebo klidně i přes noc.
  3. Poté vodu vylijte a cizrnu v sítu opláchněte.
  4. V rovnoměrné vrstvě jí nasypte na plech a dejte na 170 stupňů usušit.
  5. Trvá to asi 30-35 minut. Občas jí promíchejte. Po 15 minutách se na ní choďte pravidelně koukat, aby se nespálila. Přeci jen každá trouba peče jinak. Dávám jí na střední rošt a zapnu horní a dolní ohřev bez větráku
  6. Vysušenou cizrnu vytáhněte z trouby a nechte vychladnout
  7. Cizrnu rozmixujte na prášek nebo co to půjde.
  8. Mouku rozsypte na plech a nechte na vzduchu ještě den doschnout. Můžete jí přikrýt papírovým ubrouskem aby se na ní neprášilo.
  9. Teď už zbývá jen poslední krok. Je potřeba mouku znovu rozmixovat, aby byla hladká a jemná. Naposledy ji rozmixujte na prášek, uvidíte že bude o dost jemnější než předtím a máte hotovo.
  10. Cizrnovou mouku přesypte do uzavíratelné nádoby.                                                                  Použití: do indických nebo jiných sladkých dezertů (např. Cizrnové ladu), na pečení, zahušťování pokrmů, do polévek nebo omáček (nedělá hrudky), místo strouhanky do pečených nebo smažených pokrmů z mletého masa pro odlehčení a lepší vaznost 

    Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě

    Trvanlivost: několik měsíců