Polévka z hokaidó dýně je pro mě ideální volba na podzimní večery. Výborně zasytí, zahřeje a skvěle chutná. Také je skvělá jako oběd do práce. Po této polévce vám určitě nebude těžko a vy tak budete moci naplno pracovat.

Zahuštěná je pouze samotnou zeleninou, takže je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Suroviny

  • 2 střední brambory
  • 1 cibule
  • 1 hokaidó dýně
  • 1 litr zeleninového vývaru (pokud nemáte tak 1 litr vody a 2 kostky zeleninového bujónu nebo jen vodu)
  • 1 velká mrkev nebo 2 menší
  • 120ml smetany (ideálně kolem 10%)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička másla
  • 1/4 lžičky pepře
  • Špetka muškátového oříšku

*2 Pl cukru (volitelně)

*slunečnicová semínka na ozdobu (volitelně)

*petržel na ozdobu

Příprava

Slupku dýně důkladně omyjeme, ale loupat ji nebudeme. Slupka hokaidó dýně totiž obsahuje plno vitaminů a byla by tak škoda ji vyhodit. Dýni rozpůlíme a zbavíme semínek a také odřízněte stopku. Jsou totiž tvrdá a jemné chuti polévky by jen uškodila. Pak ji nakrájíme na menší kostky.

V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme dýňi, mrkev na kostky, brambory nakrájené nadrobno a cibuli. Restujeme asi 5 minut a zalijeme vývarem (nebo vodou s bujónem). Také osolíme a opepříme. Vaříme 25-30 minut a odstavíme. Rozmixujeme ponorným mixerem nebo necháme trochu zchladnout a dáme do klasického mixéru. Když je polévka rozmixovaná dohladka přelijeme ji zpátky do hrnce a přidáme i smetanu a cukr. Promícháme a pokud už polévka vychladla znovu dohřejeme.

Pro ozdobu můžeme použít petrželku nebo slunečnicová semínka která nasucho opražíme na pánvi. Stačí jen minutka nebo dvě aby se krásně rozvoněli. Dobře je hlídejte a stále míchejte, při přepálení zhořknou.

 

TIP: Místo klasické soli můžete použít stejné množství soli himalájské. Obsahuje cenné přírodní vitamíny a minerály. Konzumací této zdravé soli dodáváme organismu řadu důležitých živin

 

Pozn. Semínka schovejte. Promyjte a zbavte dužiny. Poté usušte. Můžete je používat opražené místo krutónů na ozdobu polévek.