Kakaové nápoje v prášku jako je Granko, Nesquik a jiné nápoje do mléka jsou vlastně jen smíchaný cukr s hořkým kakaem. Tedy by měl být. V obchodech často obsahuje i další věci, které do kakaa nepatří jako jsou například aromata nebo látky zvýrazňující chuť.

Výroba domácího kakaového nápoje v prášku je velice snadná a rychlá. Proč tedy platit vysoké částky za kupované kakao, když si ho doma můžete udělat sami? Jen pro srovnání se kilo kupovaného kakaa pohybuje okolo 150-250Kč, cena za doma vyrobené okolo 35-50Kč (záleží na cenách surovin). Ty levnější pak obsahují jen cukr, mizivé množství kakaa a samé aroma. Je to tedy jen ovoněný cukr. Kromě toho máte doma přehled jaké suroviny na výrobu použijete. Navíc můžete ovlivnit i jejich kvalitu – použít bio cukr a kakao, bílý cukr vyměnit za třtinový atd.

Na závěr přidám jeden tip: poměr cukru a kakaa si můžete upravit a vytvořit si tak to nejchutnější kakao jen a jen pro vás, to vám v obchodě neumožní:-)

SUROVINY

Na 500g kakaa budete potřebovat:

Sladší varianta:

  • 450 gramu cukru (bílý nebo třtinový)
  • 50 gramů hořkého kakaa
  • 3 špetky soli (pro zvýraznění kakaové chuti)

 

Hořko-sladká varianta:

  • 420 gramů cukru
  • 70 gramů hořkého kakaa
  • 3 špetky soli
Pro bio nápoj v prášku použijte všechny suroviny v Bio kvalitě.
Někdy do nápoje přidávám i trošku mleté skořice, na toto množství asi tak 1 lžičku
Tip na kakao
Holandské kakao má vysoký obsah kakaa. Když ho použijete, bude mít nápoj čokoládovější chuť.

PŘÍPRAVA

Cukr, sůl a hořké kakao smíchejte. Rozmixujte na jemný prášek v mixéru nebo kuchyňském robotu.  Jak jsem psala, je to opravdu snadné takže máte hotovo.

Použití:

Kakao rozmíchejte v malém množství mléka a dolijte teplým nebo studeným mlékem. Hlavně u studeného mléka tak předejdete vzniku hrudek. Nebo můžete nápoj rozmixovat anebo promíchat metličkou.

Horké kakao: Já jsem zvyklá dát mléko na sporák, odlít si trošku jako u pudingu a rozmíchat. Až se mléko začne vařit, přidám tuto směs a krátce povařím. Dělám vždy více než jeden hrnek, většinou tak litr:-).

 

Poznámka: Oproti kupovanému kakau je potřeba použít o něco větší množství kakaa. Neobsahuje žádná aromata, které mu dodají silnou čokoládovou chuť.

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené dóze

Trvanlivost: 1 rok