Máte rádi zázvorový čaj? Zázvorový čaj můžete koupit v sáčku anebo si uvařit čaj z čerstvého zázvoru. Je tu ale ještě jedna možnost. Nasušte si čerstvý zázvor a proměňte ho v instantní zázvorový čaj. Místo delšího vaření jen zázvor zalijete vodou a čaj je hotový.

Pití zázvorového čaje je také prospěšné pro naše zdraví. Posiluje imunitu a proto je dobré pít ho v období chřipek. Třeba se vám chřipka a nachlazení vyhnout letos obloukem.

Má také další pozitivní přínosy pro naše zdraví:

  • Na žaludeční nevolnost
  • Zahřívá organismu
  • Ulevuje při chřipce a nachlazení:  je to přírodní antibiotikum
  • Pomáhá urychlit léčbu zánětu v těle

 

Z části sušeného zázvoru můžete také vyrobit zázvorový med. Užívám ho hlavně ve chřipkovém období a nebo pak v hodně studených dnech. Chřipka se mi zatím vyhýbá, tak to asi funguje😊

 

Budete potřebovat:

  • Čerstvý zázvor (250-500 gramů)
  • Sušička*

 *nejlepší je sušička s nastavitelnou teplotou. Zázvor si zachová maximální účinky při sušení na nízké teploty. 

 

  1. Krok: Sušený zázvor:

Čerstvý zázvor oloupejte pomocí lžičky anebo škrabky. Když to nejde rozlomte v problematických místech zázvor, pak to půjde snadněji.

Nakrájejte ho na tenká kolečka nebo dlouhé plátky. Plátky nebo kolečka naskládejte do sušičky (ať se nepřekrývají) a sušte na 45-55 stupňů 12 hodin. Doba se může lišit podle síly plátků.

Občas se na zázvor koukněte. Možná to bude trvat déle nebo naopak méně. Správně usušený zázvor bude tvrdý a při ohnutí se zlomí. Zázvor musí být zcela sušený jinak by nešel rozmixovat. Rovnou ze sušičky přendejte zázvor do mixéru. Kdyby v ní zůstal nebo nebyl v uzavřené nádobě, začal by do sebe natahovat vlhkost z místnosti a opět by nešel rozmixovat.

Sušený zázvor rozmixujte na prášek. Přesijte a to co vám zbylo v sítku znovu rozmixujte. Větší kousky můžete používat do receptů, které vyžadují zázvor.

Nyní jste získali domácí instantní zázvorový čaj. Samozřejmě můžete zázvorový prášek používat i namísto sušeného zázvoru.

 

  1. Krok Příprava čaje:
  • 250ml vroucí vody
  • 1 lžička zázvorového prášku

 

Zázvor zalijte vroucí vodou. Nechte 5 minut odstát a podávejte. Zázvor se usadí na dně. Komu to vadí může čaj přecedit. Podle chuti oslaďte medem nebo dochuťte citrónovou šťávou.

Množství zázvoru si lze upravit pokud vám čaj přijde hodně nebo naopak málo zázvorový😊

 

Další použití: na pečení, vaření (do asijských jídel), na přípravu zázvorového medu nebo sirupů…

 

Skladování: v uzavřené nádobě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: 1 rok