Směsi na chleba pečený v troubě nebo domácí pekárně si během pár minut můžete vyrobit i doma. Je to jen směs mouky, droždí a soli, takže to není nic složitého. Trvanlivost směsi je několik měsíců, můžete si tedy vyrobit chleba na dlouho dopředu. Kupované směsi na chleba v prášku nejsou zrovna levná záležitost, ale přitom když se podíváte do receptu na složení domácí směsi na chleba vyjde to na pár korun. První směs na chleba, na kterou se podíváme je směs na celozrnný špaldový chléb.

Suroviny

  • 500g špaldové celozrnné mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžíce chia semínek (chléb bude vláčnější)
  • 1 a 1/4 lžičky soli

Příprava

Všechny suroviny smíchejte a uložte do uzavřeného obalu (sáček, sklenice).

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: několik měsíců (podle data trvanlivosti použité mouky)

 

 

Použití:

  • 1 těsto na špaldový chléb v prášku
  • 380ml teplé vody
  • 1 lžíce oleje

 

  1. Všechny suroviny smíchejte. Voda by měla být teplá, ale nikoliv vařící, aby nezničila droždí. Nesmí vás pálit (udržíte v něm ruku). Pokud budete používat na pečení a kynutí chleba domácí pekárnu řiďte se návodem. Já jí doma nemám, takže nevím  jak přesně funguje.
  2. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Trvá to asi 5 minut, než bude dobře propracované.
  3. Těsto nechte 45 minut kynout pod utěrkou.
  4. Těsto přeneste do formy (vymazaná a moukou vysypané) nebo položte na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujte bochník. Chleba nechte kynout dalších 30 minut.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 25-30 minut. K pečení používám spodní část trouby. Když jsem chleba dávala výše vršek byl připálený.

TIP: chleba můžete před pečením potřít vodou a posypat semínky.