Pečení mazance, nádivky, úklid bytu…taky o Velikonocích nestíháte? Pojďme si to trochu ulehčit.

Každý rok si začátkem měsíce, kdy mi přivezou nákup udělám mix na přípravu beránka. Je tam většina ingrediencí. Na Velikonoce už jen přidáte 3 suroviny – mléko, olej a vajíčka (žloutky a ušlehaný sníh). Poté můžete dát beránka rovnou do trouby.

Mě se třeba na Velikonoce pravidelně stávalo, že jsem v den pečení zjistila, že mi něco chybí. Jelikož je na Velikonoce zavřeno, tak je to docela problém. Teď už i tak pro jistotu peču beránka v neděli, abych případně mohla do obchodu ještě dojet. Taky je to proto, že si chci Velikonoce užít, a ne je strávit u plotny😊.

 

Tenhle mix na přípravu beránka nevznikl jen z časových důvodů. Dříve jsem pekla beránky pro celou rodinu i známé. Z časových důvodů to už bohužel nestíhám. Místo toho jsem jim tedy vyrobila tento mix a oni si pak doma beránka už dodělali. Když koupíte pěknou dózu nebo sklenici nějak pěkně ozdobíte, je to i takový milý dárek, který jistě potěší každého, kdo rád peče.

 

Jaký je to beránek?

Jedná se o biskupského beránka – tedy beránka s rozinkami a kandovaným ovocem. Nejlépe chutná politý mléčnou či hořkou polevou. Tento rok jsem ho jen posypala moučkovým cukrem namísto čokolády a je také vynikající.

 

Jak velký je to beránek?

Záleží na velikosti formy. Mě tato dávka vyjde na 1 velkou silikonovou formu beránka a k tomu ještě pár vajíček a malého zajíčka. Mám doma silikonovou formu na šest velikonočních vajíček, tak ji naplním zbytkem těsta . Každá forma je trochu jiná, jelikož těsto nabyde, plním ji 2-3 cm pod okraj a je to akorát.

Zbytek těsta dám péct do jiné formy. Loni jsem třeba pekla zajíčka, jindy dělám zase vajíčka, srnčí hřbet apod. Ideální je péct beránka společně se zbytkem těsta například ve formě zajíčka. Kdyby se to k sobě nevešlo, nevadí. Můžete to dát péct i poté, až dopečete beránka.

 

Máte menší formu nebo zajíčka? V tom případě si možná vystačíte s poloviční dávkou. Vyzkoušejte tuto a uvidíte pro příště. Když jsem měla menší formu, upekla jsem z toho 2 beránky. Těsto jsem si připravila najednou a kupodivu ani moc nespadlo, než se ten první dopekl.

 

SUROVINY

  • 300g moučkového cukru
  • 250g polohrubé mouky
  • 100g hladké mouky
  • 100g kandované citrusové kůry (citrón, pomeranč, mix) nebo jiného kandovaného ovoce
  • 100g rozinek
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

 

PŘÍPRAVA

Hladkou mouku smíchejte s kypřicím práškem a nasypte do sklenice. Dále nasypte polohrubou mouku, pak moučkový rozinky a na to rozinky s kandovaným ovocem. Samozřejmě není nutné takto suroviny vrstvit, ale vypadá to moc hezky😊.

 

Odkud mám dózu?

Tyto dózy seženete v Pepcu, v Kiku určitě také mají podobné. Ta moje stále 60Kč.

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti. Trvanlivost – když se ke kypřicímu prášku nedostane vlhkost, měl by mix vydržet několik měsíců bez problému.

 

Použití:

  • 1x Směs na přípravu Velikonočního beránka
  • 250ml slunečnicového oleje
  • 250ml mléka
  • 4 vejce vel. M

 

Postup

  1. Obsah sklenice s mixem na přípravu beránka nasypte do velké mísy. Přidejte olej, mléko a žloutky.
  2. Vše dobře promíchejte.
  3. Bílky vyšlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do těsta. Míchejte jen co je nutné, aby vše bylo správně propojené. Beránek tak zůstane nadýchaný.
  4. Formu vymažte tukem/olejem a vysypte hrubou moukou. U silikonové formy to sice není třeba, ale vymazávám jí také (pro jistotu). Beránek má hodně malých detailů a často se mi stávalo, že se mi utrhly uši, protože tam byly přilepené. U silikonové formy dejte beránka ve formě na plech a pečte na něm. Ideální jsou silikonové formy s konstrukcí, protože bez konstrukce se beránek rád rozlije do stran a může se deformovat.
  5. Pečte na 180 stupňů 60 minut na středním roštu. Kdyby se povrch připaloval, zakryjte ho alobalem. Špejle po vytáhnutí musí být čistá. Doba pečení se bude lišit podle velikosti trouby. Já mám velkou formu a trvá mi to 70 minut. Beránka peču na druhém roštu od spoda. Když jsem ho dávala péct do středu, byl vršek připálený.
  6. Před vyklopením nechte 15-30 minut vychladnout, aby se beránek ještě trochu zpevnil. Ještě teplý beránek snadno praskne nebo se poškodí nějaké detaily, a to by byla škoda.
  7. Před politím čokoládou nechte beránka zcela vychladnout. Nebo místo polevy použijte jen moučkový cukr.

Čokoládová poleva: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Rovnoměrně beránka potřete a nechte čokoládu ztuhnout.

Tip: netemperovaná čokoláda při pokojové teplotě taje. Pokud chcete polevu, která celý den vydrží při pokojové teplotě, použijte hořkou nebo mléčnou polevu (za mě jedině mléčná:-P). Nevím značku, ale kupuji jedině takové úzké sáčky, které se dají do hrnku s horkou vodou – mají i lískový oříšek a ta je taky vynikající.

Politého beránka dejte do lednice, aby ztuhla poleva.

Pokud chcete, můžete ze stužky kousek ustřihnout a zavázat ji beránkovi kolem krku. Jestli máte doma malou rolničku, můžete ji přidat na stužku.