Recept na polévku s indickou čočkou najdete na těchto stránkách. Já si ale ráda věci ulehčuji, a tak jsem se rozhodla, že si vyrobím instantní verzi této polévky. Vařím jí doma docela často, dokonce i jako hlavní jídlo, protože je docela sytá. Stačí když smícháte níže zmíněné suroviny a uložíte si je do sklenice nebo sáčku. Často nám doma dojde nějaká surovina a nemůžete v receptu pokračovat, takhle ale budete mít hlavní suroviny uložené, takže je nepoužijete do jiného receptu. Hodí se to i pokud spěcháte, protože ušetříte čas odměřováním koření.

SurovinY

  • 100g červené čočky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce mleté červené papriky
  • 2 lžičky koření garam masala (recept na domácí koření garam masala najdete: zde)
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého chilli (volitelně)

 

Příprava

Vše smíchejte a uložte do dózy nebo sáčku. Toto množství vystačí na cca 600ml polévky což jsou 4 porce (je dost sytá). K polévce můžete udělat i jednoduchý indický chléb naan a podávat jí jako hlavní jídlo. Podle potřeby vyrobte sáčků, kolik chcete, jen na ně nezapomeňte napsat na co jsou 😊

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: 1 rok

 

 

Příprava indické polévky s červenou čočkou

  • 500ml zeleninového vývaru
  • 1 sáček instantní indické polévky
  • 1 menší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 5 lžic bílého jogurtu
  • 3 lžíce pasírovaných rajčat (lze nahradit kečupem nebo rajčatovým protlakem)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 lžíce oleje nebo ghí

 

PŘÍPRAVA

  1. Na pánvi zahřejte olej/ghí.
  2. Přidejte mrkev a cibuli pokrájenou na malé kostičky a 2 minuty míchejte.
  3. Přidejte utřený česnek a všechno koření.
  4. Míchejte asi tak 2 minuty až se koření krásně rozvoní.
  5. Přidejte vývar, rajčatový protlak, propláchnutou červenou čočku a přiveďte k varu.
  6. Vařte 25-30 minut do změknutí čočky.
  7. Na závěr vmíchejte jogurt pokojové teploty a cukr.
  8. Promíchejte a můžete podávat.

Chutná skvěle podávaná s indickým chlebem naanem.

Polévku si do něj můžete namáčet nebo jí tak jako v indii chlebem nabírat.

TIP: Polévka je dost hustá a spolu s naanem ji můžete podávat rovnou jako hlavní chod. Nemusíte se bát, že byste po ní ještě měli hlad