Recept na výtečnou indickou polévku s červenou čočkou již na těchto stránkách najdete. Já si ale ráda věci ulehčuji, a proto jsem se rozhodla, že si trochu usnadním práci výrobou směsi na přípravu této polévky.

Tuhle polévku vařím doma docela často, dokonce i jako hlavní jídlo, protože je docela sytá. Společně s chlebe naanem se najíte víc než dost. Abych si práci ušetřila, vzala jsem všechny suché ingredience a smíchala je. Mám je připravené ve sklenici s etiketou, abych věděla, o co se jedná.

Musím říct, že to byl skvělý nápad si polévku takto připravit. Sice do polévky přijdou ještě další ingredience, ale nemusíte hledat 7 druhů koření a odměřovat je. Koření mi často dochází, tak takhle se mi alespoň nestane, že by mi nějaké chybělo. Vždy si dělám alespoň 3 nebo 4 sklenice, vařím jí často, takže je hned pryč.

A když budete mít čas navíc, udělejte si k polévce indický chléb naan. S tím je polévka prostě top!

 

SUROVINY

  • 100g červené čočky
  • 20g krupicového cukru (2 lžíce)*
  • 2 lžíce mleté červené papriky (13 gramů)
  • 2 lžičky koření Garam masala (recept)
  • 3/4 lžičky soli (6 gramů)
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého chilli (volitelně)

*můžete přidat teď anebo osladit až hotovou polévku.

 

Vše smíchejte a uložte do dózy nebo sklenice s víkem (používám zavařovačky). Toto množství vystačí na cca 600ml polévky což jsou 4 porce (je dost sytá). K polévce můžete udělat i jednoduchý indický chléb naan a podávat jí jako hlavní jídlo.

Sklenici popište nebo na ní dejte etiketu s názvem polévky, abyste věděli, co v ní je. Můžete připsat i seznam surovin, které máte přidat a jak se polévka připravuje. Nebo si recept napište do sešitu s recepty, abyste ho pak našly.

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: 1 rok

Příprava polévky 

Budete potřebovat:

  • 1 dávku směsi na přípravu indické polévky
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 50g pasírovaných rajčat z konzervy (3 lžíce)*
  • 1 menší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 lžíce oleje nebo ghí
  • + na závěr 80g bílého jogurtu (5 lžic)

*Když je nemám, používám rajčatový protlak nebo kečup. Není to to samé, ale na chuti to skoro nic nezmění. Pasírovaná rajčata kupuji v Lidlu. Jsou to zatím ta nejlepší pasírovaná rajčata, která jsem kdy ochutnala. Jen si dávejte pozor, abyste nekoupili rajčata ve vlastní šťávě, to je něco jiného.

 

PŘÍPRAVA

  1. Na pánvi zahřejte olej nebo ghí.
  2. Přidejte mrkev a cibuli pokrájenou na malé kostičky a 2 minuty míchejte.
  3. Dále přidejte utřený česnek. Promíchejte a přidejte zeleninový vývar, pasírovaná rajčata a přiveďte k varu.
  4. Vařte 25-30 minut do změknutí čočky.
  5. Ostavte ze sporáku a jako poslední vmíchejte jogurt pokojové teploty (aby se nesrazil).
  6. Promíchejte a můžete podávat.

 

Chutná skvěle podávaná s indickým chlebem naanem.

Polévku si do něj můžete namáčet nebo jí tak jako indové chlebem nabírat. Alespoň si ušetříte mytí příborů:-).

 

TIP

Polévka je dost hustá a spolu s naanem ji můžete podávat rovnou jako hlavní chod. Nemusíte se bát, že byste po ní ještě měli hlad.

 

Recept na indický chléb naan najdete tady:

Indický chléb Naan