Doma vyrobené kakao obsahuje jen 2 základní suroviny a to hořké kakao a cukr. Nic jiného totiž obsahovat nemusí. Stejně jako to v obchodě má opravdu dlouhou trvanlivost. Neobsahujte totiž nic co by se v něm mělo zkazit. Můžete si ho klidně vyrobit i kila do zásoby. Ve skříni na vás počká minimálně 1 rok. Kupovaná kakaa obsahují aromata aby mělo kakao silnější chuť a také emulgátory. Ani jedno z toho přidávat nebudeme a raději naše tělo ušetříme těchto látek. Místo aroma jsem použila sůl, která čokoládovou chuť také zesílí (opravdu to funguje, zkuste si do horké čokolády přidat trochu soli). A na závěr trochu skořice protože ta k čokoládě prostě patří.
Suroviny
- 400 gramů cukru
- 80 gramů hořkého kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžička soli pro zvýraznění kakaové chuti
Příprava
- Hořké kakao, cukr, skořici a sůl smíchejte
- Nasypte do mixéru a rozmixujte. Až se z kakaa vytvoří prášek je hotovo. Pro jistotu můžete kakao prosít a co zůstane v sítu domixovat.
- Přesypte do uzavíratelného obalu
Skladujte při pokojové teplotě
Trvanlivost: min. 1 rok
Použití: 4-6 polévkových lžic rozpusťte v 1 hrnku teplého nebo studeného mléka. U studeného mléka doporučuji před zalitím nejdříve rozmíchat v malém množství mléka.
Pozn.
Pokud nechcete kakao mixovat můžete použít práškový cukr. Kupovaný moučkový cukr obsahuje kukuřiční škrob nebo jiné protihrudkující látky. Proto jsem použila ten klasický bez příměsí.