Granko kakao mě provázelo od dětství. Postupně se snažím začít vyrábět vše, co jde a tak přišlo na řadu i Granko.
Při studování složení jsem zjistila, že je to jen samý cukr, hořké kakao a sůl. Samozřejmě ještě aroma, ale to si doma přidávat opravdu nebudu. K čemu tam je? Porovnávala jsem to a přijde mi, že originál je o něco málo kakaovější, tak to bude asi ono. Tento chuťový rozdíl jsem jednoduše vyřešila přidáním dalšího kakaa a malé množství soli, která chuť kakaa zvýrazní. Možná je tam aroma právě proto, aby kakaa nemuseli dávat tolik, těžko říct.
Konečně jsem s chutí spokojená a tak jsem si pro vás připravila recept. Věřte mi, že je to strašně snadné a rychlé. Všechny suroviny jen společně rozmixujete. Někdy, když nestíhám jen všechno smíchám a víte co? Ono to taky jde:-).
Jestli máte rádi Granko kakao, ale nechce se vám za něj platit takovou částku, vyzkoušejte to moje, domácí. Je vynikající jak ze studeného tak horkého mléka. Kromě toho si můžete vybrat, jaký cukr a kakao použijete. Sáhnout můžete po bio kvalitě, vyměnit bílý cukr za třtinový nerafinovaný a kakao hned bude zdravější:-).
Tohle Granko vám vydrží celý rok ve spíži, takže si ho vyrobte klidně po kilech. Tedy alespoň u nás doma mizí závratnou rychlostí:-).

SUROVINY

  • 400 gramů cukru
  • 80 gramů hořkého kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžička soli pro zvýraznění kakaové chuti
Cukr  – originál je z bílého cukru, doma ale můžete sáhnout i po třtinovém cukru, který je zdravější. Stejně tak můžete kakao vyrobit v bio kvalitě.

PŘÍPRAVA

  1. Hořké kakao, cukr, skořici a sůl smíchejte.
  2. Nasypte do mixéru a rozmixujte. Občas zastavte a promíchejte. Některé mixéru jako je ten můj mají pěchovátka, které složí k míchání během mixování a tak není nutné zastavovat. Až se z kakaa vytvoří prášek, máte hotovo.
  3. Přesypte do uzavíratelného obalu

 

Skladujte při pokojové teplotě

Trvanlivost: min. 1 rok

Použití:

 

Studené kakao i horké kakao: Kakao nejdříve dejte do hrnku a zalijte jen malým množstvím mléka. Teprve poté přidejte zbytek mléka.

Poznámka

Pokud nechcete kakao mixovat, můžete použít práškový cukr anebo pouze kakao smíchat. Mixování usnadňuje rozpouštění nápoje, ale na chuti to nic nemění:-)