Recept na čokoládovou omáčku na mém blogu nesmí chybět. Používám jí na lívance, vafle, palačinky, zmrzlinu…je univerzální, takže se dá použít snad na všechno. Dá se použít horká i studené, k ovoci jako dip, banana split (banán, čoko omáčka a šlehačka).
Naposledy jsem jí udělal dvojitou várku a po uvaření omáčku přelila do keramického fondovače. Pod mísou s omáčkou se zapálí svíčka a tím pádem omáčka bude stále horká. K tomu jahody, kolečka banánů, jablka nebo jiné ovoce. Stačí napíchnout kousek ovoce a namočit. Je to vynikající!
Jak říkám, tato omáčku se dá použít snad ke všemu sladkému. Co tedy na její přípravu budete potřebovat?

SUROVINY

  • 120ml mléka
  • 60g cukru
  • 35g hořkého kakaa
  • 15g hořké čokolády (3 kostky)

PŘÍPRAVA

  1. Kakao nasypte do mléka a metličkou dobře promíchejte. Když je kakao rozmíchání, přelijte mléko do malého hrnce spolu s cukrem.
  2. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3-5 minut, stačí na střední teplotu. Kdo má hrnec nebo pánvičku s nepřilnavým dnem, doporučuju (vlastně už nic jiného nepoužívám).
  3. Doba vaření se může lišit. Že je omáčka hotová poznáte když omáčka zhoustne a ztmavne (jako na fotce). Jen dávejte pozor, aby se nepřipálila.
  4. Odstavte a přidejte na kostičky nakrájenou hořkou čokoládu. Pro sladší chuť můžete použít čokoládu mléčnou, pro kakaovější hořkou s vysokým obsahem kakaa.
  5. Omáčku můžete ihned použít nebo ji nechat vychladnout a uložit do lednice na jindy.

Horká nebo studená omáčka je vynikající na polití vaflí, lívanců, také na zmrzlinové poháry či zmrzlinové koktejly se šlehačkou. Omáčku používám i k různým dezertům anebo jí dám do misky na fondue, zapálím pod ní svíčku a namáčím do ní různé ovoce.

 

Co si připravit k omáčce?

Americké lívance

Bezlepkové vafle

Čokoládové vafle

 

Skladování: v lednici v uzavřené nádobě

Trvanlivost: 3 dny