Hledáte zdravější alternativu za bílý moučkový cukr? Pokud se od bílého cukru snažíte držet dále, ale některé vaše recepty moučkový cukr vyžadují, můžete ho nahradit třtinovým moučkovým cukrem. Dříve jsem ho kupovala v obchodě, pak jsem si ale uvědomila, že je docela drahý. Je to jen rozmixovaný třtinový cukr, a přesto stojí více než stejné množství cukru (až 2krát tolik). Vyrobit si doma moučkový třtinový cukru je přitom stejně snadné, jako vyrobit si moučkový cukr z bílého cukru.

Díky třtinovému cukr získá moučkový cukr lehký karamelový nádech. Skvěle se tak hodí do dezertů, na pečení nebo na posyp.

 

SUROVINY

  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžičky škrobu (tapioka nebo kukuřičný)*

 

*Pokud budete cukr používat rovnou, můžete škrob vynechat. Je tam jen kvůli pohlcení vlhkosti při delším skladování, tedy aby cukr neztvrdnul.

 

Pomůcky:

Mixer, robot, elektrický mlýnek na kávu…

 

PŘÍPRAVA

  1. Třtinový cukr smíchejte se škrobem. Díky škrobu cukr nebude tvrdnou. Pokud budete cukr používat okamžitě můžete ho vynechat.
  2. Mixujte do hladké a nadýchané konzistence asi 3-5 minut dle výkonu použitého přístroje. Skvěle funguje i elektrický mlýnek na kávu.
  3. Otestujte cukr mezi prsty-pokud jsou cítit zrníčka cukru a je ještě moc hrubý, pokračujte v mixování. Cukr prosijte a přesypte do uzavřené nádoby.

 

Použití: Třtinový cukr moučka se používá stejně jako klasický moučkový cukr z obchodu. Používejte tedy tak jak jste zvyklí do vašich dezertů, koktejlů a jiných receptů

 

Trvanlivost– neomezená, cukr se nekazí a vydrží tak. než jej spotřebujete.

Pokud by cukr časem ztvrdnul nebo se vytvořily hrudky. Dejte ho do mixeru, přidejte trochu škrobu a znovu rozmixujte.

 

Poznámky k receptu:

 

Kde koupím tapiokový škrob?

Tapiokový škrob koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu. Já ho kupuju na www.kutilov.cz. Stojí okolo 50-70kč za 500g

 

Cukr je i po několika minutách hrubý. Co s tím?

Vypadá to, že máte málo výkonný přístroj. Zkuste použít jiný. Nebo cukr prosijte. Ten práškový uložte do dózy. Cukr co vám zbyl v sítku vraťte do mixeru. Pokračujte až se zbavíte všeho cukru.