Určitě to znáte: koupíte si čokoládu s oříšky, ale oříšky v ní skoro nenajdete. Oříšková čokoláda je moje nejoblíbenější a proto byla mezi prvními recepty, které jsem si chtěla začít vyrábět sama. Stačí hořká nebo pokud chcete i mléčná čokoláda a spousta lískových ořechů. Pro ještě ořechovější chuť jsem ořechy opekla v troubě. Na této čokoládě ořechy lupou hledat nemusíte. Ořechovější totiž už snad být ani nemůže.
Suroviny
- 150g hořké čokolády
- 100g lískových ořechů (neoloupaných)
Příprava
- Ořechy dejte do trouby na 175 stupňů 8-10 minut. Poté nechte vychladnout. Oddrolené kousky slupky vyhoďte, ale jinak ořechy neloupejte.
- Nyní je čas si připravit čokoládu. Dejte jí rozpustit do mikrovlnky nebo použijte vodní lázeň. V mikrovlnce počítejte tak s 30 sekundami. Po 15 sekundách čokoládu promíchejte a vraťte do mikrovlnky.
- Rozpuštěnou čokoládu nalijte do formy. Používám obdelníkovou silikonovou formu s rovným dnem o velikosti 20*8 cm, ale můžete i na pečící papír na který čokoládu nalijete ve vyšší vrstvě. Poklaďte lískovými ořechy. Možná to bude více či méně, záleží na formě. Čokoláda má skoro celá pokrytá ořechy.
- Nyní už jen nechte čokoládu ztuhnout. Pro urychlení použijte lednici.
Skladování: v lednici (nebo při pokojové teplotě pokud se čokoláda neroztéká) v uzavřeném obalu
Trvanlivost: několik měsíců
TIP: čokoládu můžete natemperovat. Bude lesklejší a vydrží bez problému i pokojovou teplotu.