Určitě to znáte: koupíte si čokoládu s oříšky, ale oříšky v ní skoro nenajdete. Oříšková čokoláda je moje nejoblíbenější a proto byla mezi prvními recepty, které jsem si chtěla začít vyrábět sama. Stačí hořká nebo pokud chcete i mléčná čokoláda a spousta lískových ořechů. Pro ještě ořechovější chuť jsem ořechy opekla v troubě. Na této čokoládě ořechy lupou hledat nemusíte. Ořechovější totiž už snad být ani nemůže.

Suroviny

  • 150g hořké čokolády
  • 100g lískových ořechů (neoloupaných)

Příprava

  1. Ořechy dejte do trouby na 175 stupňů 8-10 minut. Poté nechte vychladnout. Oddrolené kousky slupky vyhoďte, ale jinak ořechy neloupejte.
  2. Nyní je čas si připravit čokoládu. Dejte jí rozpustit do mikrovlnky nebo použijte vodní lázeň. V mikrovlnce počítejte tak s 30 sekundami. Po 15 sekundách čokoládu promíchejte a vraťte do mikrovlnky.
  3. Rozpuštěnou čokoládu nalijte do formy. Používám obdelníkovou silikonovou formu s rovným dnem o velikosti 20*8 cm, ale můžete i na pečící papír na který čokoládu nalijete ve vyšší vrstvě. Poklaďte lískovými ořechy. Možná to bude více či méně, záleží na formě. Čokoláda má skoro celá pokrytá ořechy.
  4. Nyní už jen nechte čokoládu ztuhnout. Pro urychlení použijte lednici.

Skladování: v lednici (nebo při pokojové teplotě pokud se čokoláda neroztéká) v uzavřeném obalu

Trvanlivost: několik měsíců

 

TIP: čokoládu můžete natemperovat. Bude lesklejší a vydrží bez problému i pokojovou teplotu.