Kypřicí prášek do perníku je vlastně jen obyčejný kypřicí prášek s perníkovým kořením. Není tedy nic jednoduššího než si tyto dvě suroviny koupit a smíchat je doma sami. Do kypřicího prášku patří ještě špetka kukuřičného škrobu. Chrání prášek před zvlhnutím a tím i předčasnou reakcí prášku. Navíc po něm bude těsto ještě o kousek nadýchanější. Podívejte se jak na to a vyrobte si prášek do zásoby. Můžete si klidně vyrobit celou sklenici a už vám nikdy nedojde.

Suroviny

  • 60 gramů prášku do pečiva (5 sáčků po 12 gramech)
  • 25 gramů perníkového koření
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Příprava

Podle toho jak často prášek potřebuje vynásobte množství ingrediencí a vyrobte si tak větší dávku.

Všechny suroviny smíchejte a uložte do uzavíratelné dózy nebo sáčku. Prášek můžete dát do zavítací sklenice anebo odvážit jednotlivé dávky a rozdělit ho do malých zip sáčků.

Já osobně dávám přednost odvážení jednotlivých dávek abych si pak ušetřila čas vážením. Na 500g velký perník do sáčku nasypte 20g prášku a na 1kg perníku 40g prášku. Sáček polepte etiketou a napište na ni dávkování a název výrobku.

Použití: Na 1 kilo použité mouky v receptu přidejte 40 gramů kypřicího prášku do perníku.

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: 1 rok