Kypřicí prášek do perníku je vlastně jen kypřicí prášek s perníkovým kořením. Není tedy nic jednoduššího než si tyto dvě suroviny koupit samostatně a smíchat si je sami doma.
Do kypřicího prášku do perníku patří ještě navíc špetka kukuřičného škrobu. Chrání prášek před zvlhnutím a tím i předčasnou reakcí prášku. Navíc po něm bude těsto ještě o kousek nadýchanější. Podívejte se jak na to a vyrobte si prášek do perníku do zásoby.
Novinka:
Teď už si kypřicí prášek vyrábím od nuly, takže jako základ můžete použít ten můj:-).
Recept na něj najdete tady :
Jediné co, tak se ho dává o něco více – 16 gramů je jako jeden pytlík kypřicího prášku. V níže uvedeném receptu tedy použijte 80 gramů domácího kypřicího prášku. 

SUROVINY

  • 60 gramů prášku do pečiva (5 sáčků po 12 gramech)
  • 25 gramů perníkového koření
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Postup

Podle toho, kolik budete prášku chtít, upravte množství výše uvedených surovin.

Všechny suroviny dejte do suché misky a dobře promíchejte metličkou. Poté prášek přesypte do do uzavíratelné dózy. Používám na to klasické zavařovačky, které si schovávám od různých jogurtů apod.

Dříve jsem si prášek rozdělovala do malých zip sáčku z mydlovysvet.cz, ale teď mi to přijde zbytečné. Stačí mi ta zavařovačka a taky je to šetrnější k životními prostředí. Jen je třeba mít váhu, abyste si potřebné množství mohli odměřit a je to.

Použití: Na 1 kilo mouky použité v receptu použijte 40 gramů kypřicího prášku do perníku, na 500 gramů použijte 20 gramů. Podle toho kolik je mouky v receptu, množství upravte. Dávkujte úplně stejně jako jste zvyklí z kupované směsi. 

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti. Vlhkost by mohla způsobit předčasnou reakci prášku, proto ho dobře uzavírejte, nesahejte do něj mokrou lžičkou nebo ho nenechávejte u sporáku.

Trvanlivost: 1 rok