Recept na jednu z nejznámějších thajských chilli omáček. Používá se hlavně do asijské kuchyně. Takže pokud máte rádi pálivé určitě u vás v kuchyni nesmí tato omáčka chybět. Chutná skvěle v omáčkách, smažených nudlí a do hamburgerů. S dávkováním opatrně, je opravdu pálivá! Sílu omáčky můžete měnit použitím různých druhů papriček. Já jsem použila kajenské a omáčka pálila tak akorát.

Suroviny

  • 170ml vody
  • 140ml octa
  • 100g chilli papriček*
  • 80g cukru
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušeného česneku

Volitelně: 1/2 lžičky guma guar nebo 1/2 lžičky kukuřičného škrobu (rozmíchat ve lžičce vody) pro zahuštění

*já jsem použila kajenské papričky, ale použít můžete jakékoliv červené chilli papričky. Podle toho jak moc pálí se bude měnit i pálivost omáčky

Příprava

  1. Chilli papričky pokrájejte na kostičky. Semínka můžete nechat pro extra pálivou srirachu nebo je odstraňte. Pálivost omáčky se také bude odvíjet podle toho jaké použijete papričky.
  2. Pokrájené chilli dejte do hrnce a spolu s vodou uvařte doměkka. Voda by se při vyšších teplotách rychle vypařovala, takže zapněte sporák na nejnižší teplotu. Papričky budou měkké za přibližně 5 minut. Doporučuji přikrýt pokličkou a otevřít okna. Pokud jste nachlazení tak vás to zaručeně protáhne
  3. Rozvařené chilli nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte na hladkou kaši
  4. Vraťte zpátky do hrnce, přidejte cukr, ocet, sůl a sušený česnek.Vařte do rozpuštění cukru
  5. Pro hustší omáčku přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě a ještě minutu povařte. Nebo nechte srirachu vychladit a vmíchejte metličkou guar gumu. Nebo dejte omáčku do mixéru a přidávejte jí při zapnutém mixéru. Při výrobě srirachy se používá xantan, guar guma je prakticky to samé. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou
  6. Srirachu přelijte do čistých skleněných lahví a nechte vychladnout.

Použití: omáčku po menších dávkách přidejte do asijských jídel, smažených nudlí, salátů nebo ke grilovaným masům. Dávkujte jí opatrně, přidat můžete vždycky

 

Skladování v lednici

Trvanlivost: 1 měsíc