Sušené ovoce je zdravá svačinka, která vás nestojí skoro žádnou práci. Pokud máte doma sušičku, stačí pár minut práce a sušička už zbytek udělá za vás. V chladných měsících nejíme tolik ovoce a zeleniny jako v létě a často nám chybí potřebné vitaminy. Možná přemýšlíte nad tím, jestli se sušením nezničí vše dobré. V tom případě vás uklidním – při šetrném sušení, tedy sušení na nízké teploty se zachová až 80% všech prospěšných látek. Proto je lepší pořídit si takovou sušičku, kde se dá nastavit teplota. Moje sušička má rozpětí od 45 stupňů do 75 stupňů. Nejraději používám tu nejnižší teplotu. Dříve jsem měla sušičku, kde se teplota nastavit nedala, ale podle výsledku sušila tak na 70-80 stupňů. Vše bylo tvrdé jako beton, ovoce nemělo barvu a chuť také ne. Zato na nízkou teplotu je to něco úplně jiného.

Dneska se podíváme na to, jak si nasušit kiwi. Mé oblíbené ovoce. Kiwi je nabité vitaminem C, který v zimě hodně lidem chybí z důvodu chybějícího ovoce v jídelníčku. Připravte se na zimu a udělejte si sklenici nebo dvě této kyselé dobroty. Až se do kiwi v zimě zakousnete připomenete si horké letní dny. 😊

 

Budete potřebovat:

  • Kiwi
  • Sušička s nastavitelnou teplotou

 

Postup:

Kiwi na sušení nesmí obsahovat známky plísně nebo zkažení. Vybírejte jen ovoce, které je v pořádku. Pro sušení je lepší vybrat zralé sladké kiwi. Sušením se chuť ještě posílí a kdyby bylo hodně kyselé, bude výsledek ještě kyselejší. Raději použijte měkké, sladké kiwi.

Kiwi oloupejte a omyjte. Nakrájejte na tenké plátky. Síla plátku je ideální asi tak 0,25cm.

Plátky vyskládejte do sušičky tak, aby se nedotýkaly.

Sušte na 45 stupňů po dobu 12 hodin. Po 8 hodinách kiwi zkontrolujte a poté kontrolujte co 2 hodiny, dokud nebude usušené. Plátky kiwi mají být stále pružné, nikoliv tvrdé, které prasknou při ohnutí. Zase ale nesmí být mokré. Zkuste jeden roztrhnout a uvidíte.

TIP: Zapište si dobu sušení jednotlivých druhů ovoce a také teplotu na kterou jste ovoce sušili. Budete mít pro příště čeho se držet.

 

Skladování: v uzavřené nádobě, při pokojové teplotě – ideálně ve tmě

Trvanlivost: 1 rok