Neuvěřitelně krémová omáčka z dýně. Ráda zkouším nové recepty a některé kombinace zní možná dost divně. Každopádně omáčka z dýně mile překvapila a našla si místo v mém jídelníčku. Jídlo je vegetariánské, ale komu by tam maso chybělo, může si k tomu společně s houbami opéct třeba kuřecí maso nakrájené na nudličky😊.

 

Budete potřebovat:

  • 250 g špaget v suchém stavu
  • 1 hokaido dýně (moje vážila 1,5 kila)
  • 6 stroužků česneku (neloupat)
  • 2 velké cibule
  • Olivový olej
  • Rozmarýn
  • Čerstvě namletý pepř 4 barev 
  • 2 lžičky cukru
  • 80 ml vody z těstovin
  • 2 lžičky soli
  • 60 ml rostlinného nebo kravského mléka
  • 250-500 g žampionů

 

Už nějaký ten rok nakupuji koření na www.korenikralu.cz , Nyní mám i slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Adžika, chlebové koření, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-). Po zadání kódu budete mít vše ještě o 15% levněji:-).

 

Každá dýně je trochu jinak velká, tak možná budete muset upravit recept a něčeho dát méně či více.

Pro bezlepkový recept použijte těstoviny bezlepkové-například kukuřičné, pro vyšší obsah bílkovin místo špaget sáhněte po cizrnových těstovinách (mají je v Lidlu).

 

Dýni neloupejte, jen umyjte. Rozpulte jí a vydlabejte semínka. Skvěle to jde pomocí kovové naběračky na zmrzlinu. Nakrájejte na kostky.

Na velký plech rozložte kostky dýně, česnek ve slupce, cibule rozkrojené na půlku,  trochu sušeného nebo čerstvého rozmarýnu a vše promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem.

Pečte doměkka na 180 stupňů asi 30 minut.  česnek vyloupněte a spolu se zbytkem rozmixujte na hladkou omáčku. Podle potřeby přidejte rostlinné mléko a vodu z těstovin. Je li třeba, před podáváním znovu ohřejte.

Žampiony by se asi také dali dát na plech, ale já jsem je raději připravila na pánvi, aby byly šťavnaté. Na trošce másla nebo olivového oleje jsem je opékala nakrájené na kousky, dokud se z nich nevyvařila voda. Asi 5 minut bych řekla. Poté jsem je lehce osolila a opepřila.

Špagety smíchejte s omáčkou a posypte žampiony. Ozdobte snítkou rozmarýnu a můžete podávat.

 

Omáčku s těstovinami smíchejte vždy před těsně před podáváním. Zbytek uložte do lednice a ohřejte později.