Odkud pochází trdelník? Vždycky jsem brala, že z Čech. Je jasné, že mě to jako dítě napadlo, protože se na trzích prodává jako typicky česká pochoutka. Překvapilo mě, když jsem zjistila, že je to jinak. Dívala jsem se na internet a původ trdelníku by měl ve skutečnosti být v Rumunsku. Ať už pochází odkudkoliv, je vynikající.

Trdelník mám strašně ráda, ale co si budeme povídat, cena je zbytečně přemrštěná. Je to jen kousek kynutého těsta obaleného ve skořicovém cukru. Protože mi chutná, začala jsem si ho péct doma. Když se podíváte na suroviny, těsto je kynuté, z mouky, tuku, mléka, vajec, droždí…prostě klasika. Doma vás trdelník vyjde na pár korun. Nemusíte tak na sobě šetřit a můžete si jich dát hned několik:-D.

Mimochodem až ho budete péct, zkuste trdelník plněný nutellou a banánem. Nebo ho naplňte šlehačkou či zmrzlinou:-P.

 

Těsto:

  • 500g polohrubé mouky
  • 250g mléka
  • 80g změklé hery
  • 2 vejce vel. M
  • 40g moučkového cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • +100g skořicového cukru

Zavařovací sklenice + alobal (nebo trubičky na trdelníky od Tescomy (odkaz))

 

 

Co použít jako trubičku?

První možnost je použít sadu na trdelníky od Tescomy. Viděla jsem, že prodávají držáky na trdelníky.

Další možnost je obalit zavařovací sklenice alobalem. Tuhle metodu zatím používám já. Ideální jsem vyšší sklenice. Různé sklenice udělají různý tvar, ale na tvaru zase tolik nezáleží, hlavní je chuť😊.

 

 

Skořicový cukr:

Začněte výrobou skořicového cukru. Smíchejte 100 gramů krupicového cukru a 5 gramů mleté skořice. Metličkou dobře promíchejte.

Poznámka: Normálně používám na výrobu skořicového cukru více skořice, ale do trdelníku to bylo moc. Proto jsem množství skořice snížila na polovinu a je to vynikající.

 

Postup:

Vlažné mléko smíchejte se sušeným droždím a lžičkou krupicového cukru. Nechte 10 minut stát, ať vzejde kvásek.

Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky si zatím dejte stranou, budeme s nimi potírat trdelník, aby na nich dobře držel skořicový cukr.

Ve velké míse smíchejte mouku, kvásek, změklou heru, žloutky a moučkový cukr. Dobře promíchejte.

Nechte 1 hodinu kynout.

Nyní si připravte kovové trubičky, sadu na přípravu trdelníků od Tescomy anebo sklenice.

Každou sklenici obalte alobalem. Alobal utrhněte větší a zahrňte ho dovnitř sklenice a dole zmáčkněte. Když obalíte jen tenký proužek, může se vám alobal slepit s těstem, proto musí alobal obalit celou sklenici a nejen část.

Těsto rozdělte na 12 kousků. Každý kousek vyválejte jako hada a sklenici s ním obalte. Kraje zmáčkněte nebo přilepte pomocí kapky vody. Pak ho ještě trochu poválejte. Jinak bude hodně široké a taky se poválením lépe spojí. Postavte, nepokládejte.

Poté každý trdelník potřete bílkem a obalte ve skořicovém cukru.

Připravte si 2 velké plechy a trdelníky na něj rozložte.

Pečte postupně v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Pekla jsem je na středním roštu. Až zezlátnou, vyndejte. Ke konci můžete zapnout větráček, který jim dodá tmavší barvu.

Nechte chvilku vychladnout a sundejte ze sklenice nebo trubičky. Trdelník opatrně sesuňte a odtrhněte všechen alobal.