Ještě nemáte napečeno? To vůbec nevadí. Času je ještě pořád dost😊. U nás doma byl vždycky základ – vanilkové rohlíčky, linecké a pracny. Tahle trojka nesměla nikdy chybět. Tenhle rok jsem recept na maminčiny rohlíčky trochu překopala. Chtěla jsem je udělat o něco zdravější. O Vánocích je toho sladkého všude tolik, že něco zdravějšího neuškodí. Mouku jsem použila celozrnnou špaldovou, proto mají rohlíčky vyšší obsah vlákniny. Výhoda celozrnné mouky je, že cukroví z ní upečené nesníte tolik. K oslazení jsem použila třtinový moučkový cukr a také jsem v něm rohlíčky obalila.

Chutnají stejně jako klasika, kterou jsem celé roky dělala. Myslím, že v dalších letech už budu používat jen tento recept.

 

Recept na celozrnné vanilkové rohlíčky

  • 200g másla
  • 160g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
  • 160g hladké špaldové mouky
  • 100g třtinového moučkového cukru (stačí rozmixovat třtinový cukr)
  • 100g jemně mleté vlašské ořechy
  • Na obalení: třtinový moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem (z pravé vanilky)

Pomůcky: plech nebo silikonová forma na rohlíčky

Množství: 80 rohlíčků

 

Postup

Ořechy namelte najemno (používám ruční mlýnek). Vše na rohlíčky smíchejte a vypracujte těsto. Poté těsto uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 2 hodiny).

Druhý den těsto vyklopte na vál. Znovu ho propracujte ať trochu povolí. Když bude příliš ztuhlé, budou rohlíčky při ohnutí praskat.

Těsto rozdělte na několik dílů a z každého vyválejte hada. Rozkrájejte ho na stejné kousky a ohněte do tvaru písmene C. Třeba moje maminka zase rohlíčky dělá tak, že si udělá kuličky a jednu po druhé v dlani vyválí na rohlíčky.

Poznámka: Další možnost je použít formu na rohlíčky. Mám doma formu ze silikonu. Jen udělám váleček, namačkám těsto do formy a je to. Formu není třeba vymazávat, těsto se k ní nepřilepí. Při pečení ve formě se doba pečení prodlužuje. Všimla jsem si, že se v ní rohlíčky pečou o cca 5 minut déle, tedy 15-20 minut (záleží na druhu trouby).

Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 12-15 minut. Pokud jste použili silikonovou formu, budou se péct o něco déle. Až začnou vonět a okraje lehce zezlátnou, vyndejte.

Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Rohlíčky můžete jen pocukrovat cukrem v sítu namísto obalení. Pokud chcete aby byl na rohlíčkách jen lehký poprašek cukru, je lepší použít právě síto.

 

Skladování: na chladném místě v uzavřeném obalu. Mají velice dlouhou trvanlivost.

 

Další recepty na vánoční cukroví:

 

https://www.zijemehomemade.cz/vanocni-recepty/