Ještě nemáte napečeno? To vůbec nevadí. Času je ještě pořád dost😊. U nás doma byl vždycky základ – vanilkové rohlíčky, linecké a pracny. Tahle trojka nesměla nikdy chybět. Tenhle rok jsem recept na maminčiny rohlíčky trochu překopala. Chtěla jsem je udělat o něco zdravější. O Vánocích je toho sladkého všude tolik, že něco zdravějšího neuškodí. Mouku jsem použila celozrnnou špaldovou, proto mají rohlíčky vyšší obsah vlákniny. Výhoda celozrnné mouky je, že cukroví z něj upečené nesníte tolik. K oslazení jsem pak použila třtinový moučkový cukr a také jsem v něm rohlíčky obalila.

Chutnají stejně jako klasika, kterou jsem celé roky dělala. Myslím, že v dalších letech už budu používat jen tento recept.

 

Recept na celozrnné vanilkové rohlíčky

  • 200g másla nebo hery
  • 160g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
  • 160g hladké špaldové mouky
  • 100g třtinového moučkového cukru (stačí rozmixovat třtinový cukr)
  • 100g jemně mleté vlašské ořechy
  • 25 kapek vanilkového extraktu (1/2 lžičky)
  • Na obalení: třtinový moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem (z pravé vanilky)

Pomůcky: plech nebo silikonová forma na rohlíčky

Množství: 80 rohlíčků

 

Ořechy namelte najemno. Vše na rohlíčky smíchejte a vypracujte těsto. Poté těsto uložte přes noc do lednice. Jde použít i rovnou, ale uleželé má lepší chuť a lépe se s ním pracuje.

Druhý den těsto vyklopte na vál. Znovu ho propracujte ať trochu povolí. Rozdělte ho na několik dílů a z každého vyválejte hada. Rozkrájejte ho na kousky a ohněte jako rohlíčky. Tak to dělám já, rohlíčky můžete dělat i jinak😊. Kdyby těsto praskalo, nechte ho na lince chvilku povolit.

Poznámka: Další možnost je použít formu na rohlíčky. Mám doma formu ze silikonu. Jen udělám váleček, namačkám těsto do formy a je to. Formu není třeba vymazávat.

Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 12-15 minut.

Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Pro méně cukru dejte cukr do síta a rohlíčky jemně pocukrujte. Bude na nich méně cukru, než když je do cukru ponoříte.

 

Skladování: na chladném místě

 

Další recepty na vánoční cukroví:

 

https://www.zijemehomemade.cz/vanocni-recepty/