Vždycky jsem chtěla ochutnat vysokou pizzu jakou jsem často viděla ve filmech. Konečně po tak dlouhé době jsem si tento sen splnila a upekla pořádně vysokou pizzu. Nikdy bych neřekla jak moc může chuť pizzy ovlivnit výška těsta, ale je to tak.

 Na potření jsem použila domácí rajčatovou omáčku z pasírovaných rajčat a na ozdobu šunku, sýr, cibuli, tvrdý salám a kukuřici. Těch možností co na pizzu dát je tolik, jen si vybrat. U nás je to většinou pizza co dům dal (nebo spíš co dala lednice). Je to totiž skvělý způsob jak spotřebovat kousky zeleniny, salámu nebo třeba žampionů. Jako dítě jsem byla unešená z mražené pizzy udělané v mikrovlnce. Dneska už si ale na kupovanou mraženou pizzu ani nevzpomenu, protože se té domácí nemůže nikdy rovnat.

SurovinY

Těsto na 2 pizzy:

  • 500g hladké mouky
  • 325ml teplé vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce cukru
  • ½ sáčku sušeného droždí (5 gramů= ½ lžíce/2 lžičky)
  • 1 lžička soli

 

Rajčatová omáčka (sugo):

  • 150g pasírovaných rajčat v konzervě*
  • 1-2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat)
  • 1 lžička sušené bazalky
  • ½ lžičky soli
  • špetka mletého černého pepře

*používám rajčata v konzervě nebo skle. Ty v papírovém obalu jsou často strašně kyselá

 

Náplň:

  • 100-200g vepřové šunky s vysokým obsahem masa
  • 200g eidamu (používám 45%), nebo tvrdé mozzarelly, pokud to chcete jako originál

 

Volitelně:

Mražená kukuřice (nerozmrazujte, jen nasypte na pizzu), feferonky, beraní rohy -čerstvé nebo nakládané, žampiony, klobáska…cokoliv co máte rádi

 

Příprava

  1. Hladkou mouku, sůl, olej a cukr smíchejte s vlažnou vodou. Vodu tak akorát teplou, aby vás nepálila.
  2. Poté rozdělte na 2 části a z každé vyválejte kulatou pizzu. Podle potřeby podsypávejte moukou, ale stačí jen trochu. Dělám jí tak aby se vešla na velký plech, spíš o pár centimetrů menší. Vyválená těsta položte na připravené pečící papíry. Těsto můžete podsypat moukou a vyválet rovnou na pečícím papíru. Tak to dělám já abych ušetřila nádobí.
  3. Nechte kynout 30 minut.
  4. Když je těsto vykynuté můžete pizzu ozdobit. Obě pizzy potřete rajčatovou omáčkou a posypte šunkou. Sýr strouhám na jemném struhadle rovnou na pizzu, sýr pak bude všude rovnoměrně.
  5. Podle chuti přidejte něco z volitelných položek (klidně všechno 😊)
  6. Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů, střední rošt: 10-15 minut. Pizzu choďte kontrolovat, aby se nepřipálila. Když jí upečete méně bude se sýr pěkně táhnout, protože zůstane rozteklý. Naopak když jí upečete víc bude zapečený a křupavý. Dobré jsou obě varianty, ale u mě na celé čáře vyhrává ta první 😊-