Další zajímavý recept z ajurvédy – čaj se zázvorem, kurkumou a skořicí. Je to takový mix čajů, které jsem připravovala pode ajurvédské kuchařky. Tyto 3 suroviny se pro své prospěšné účinky na zdraví objevují v nápojích i dalších receptech hodně často.

Čaj se dá připravit teplý i studený. I když ledové nápoje ajurvéda moc neschvaluje, protože tělo vydá moc energie na jejich zpracování (snad to správně vysvětluji). Ideální jsou prý nápoje, které mají stejnou teplotu jako naše tělo – tedy 37 stupňů.  Já mám ráda obě verze tohoto čaje a snažím se alespoň vynechat led…i když ne vždycky odolám když je venku takové vedro.

Tento čaj je chutný, dobrý pro trávení a pomůže vám i při nachlazení.

 

Budete potřebovat:

  • 250ml vody
  • 15g nastrouhaného zázvoru
  • 20g citrónové šťávy (půlka citrónu)
  • ¼ lžička mleté skořice
  • 1/8 lžičky kurkumy
  • 1 lžička medu

Tenhle French press mám ze Zalando Lounge). Už nějakou dobu jsem o něm uvažovala, jsem ráda že jsem si ho nakonec koupila. říprava Cold brew, kávy i různých čajů je s ním mnohem snadnější:-).

 

Postup

Zázvor očistěte pomocí lžíce nebo škrabky a nastrouhejte na struhadle najemno.

Já jsem na přípravu použila French press – zázvor jsem dala dovnitř, přidala skořici a kurkumu. Vše jsem zalila vroucí vodou a nechala 15-20 minut louhovat.

Dále jsem přidala citronovou štávu a také med. Výhoda French pressu je, že čaj můžete rovnou nalévat, protože díky sítu oddělíte čaj od surovin, které jste na jeho přípravu použily. Kromě toho to také moc hezky vypadá😊.

Podávejte teplý anebo:

 

Ledový čaj

Čaj nechte vychladit a podávejte. Místo citronové šťávy lze také použít kolečka citronu.