Poslední dobou jsem se pustila do ochutnávání různých káv, učím se nové metody, jak kávu připravit a také zkouším, co se dá z kávy připravit. Tentokrát jsem vyzkoušela kávové gumové bonbony. Pokud z nich chcete udělat luxusní dezert, nakonec bonbony ještě polijte čokoládou.

Bonbony obsahují kofein, nejsou tedy vhodné pro děti. Na druhou stranu – alespoň vám je nikdo nesní:-D

Suroviny:

  • 14g mleté kávy (použila jsem kávu India Mysorre)
  • 60ml vroucí vody
  • 14g želatiny
  • 50ml smetany 10% nebo plnotučného mléka
  • 15g třtinového cukru (1 lžíce)
  • Pomůcky: silikonová forma pralinky

 

Volitelně: 4 kostky hořké nebo mléčné čokolády

 

Želatina

Každý rok si kupuji kyblík želatiny na www.kutilov.cz. Rozhodně se více vyplatí než ty malé sáčky, které po pár gramech prodávají v obchodech.

 

Káva

Do tohoto receptu jsem použila kávu India Mysorre z www.kopiluwak.eu. Použila jsem ji, protože je v ní cítit karamel a ten já miluju.

 

Příprava:

  1. Čerstvě mletou kávu nasypte do hrnečku a zalijte vroucí vodou. Nechte 5 minut louhovat. Pro přefiltrování použijte jemné síto nebo plátýnko.
  2. Kávu nechte zcela vychladnout.
  3. Když má káva pokojovou teplotu, přidejte smetanu nebo mléko a přelijte do malého hrnce.
  4. Podrobte želatinou a nechte 10 minut odstát, ať želatina nabobtná.
  5. Za 10 minut zapněte sporák na nízkou nebo střední teplotu. Přiveďte k varu, míchejte a hned, jak se želatina rozpustí, sundejte ze sporáku. Je to otázka 1 minuty.
  6. Odstavte, přidejte cukr a promíchejte.
  7. Až se cukr rozpustí, můžete směs rozlít do formiček.
  8. Dejte do lednice a nechte ztuhnout.

 

Bonbony plněné čokoládou

Já jsem měla formu, která v bonbonech vytvořila důlek. Říkala jsem si, že ho přece nenechám prázdný, tak jsem bonbony naplnila rozpuštěnou hořkou čokoládou. Nakonec se to ukázalo jako skvělý nápad, je to vynikající.

Bonbony můžete celé polít nebo namočit do čokolády. Dejte je vychladnout do lednice a pak uložte do uzavřené dózy.

 

Skladování a trvanlivost: max. 3 dny, skladujte v lednici. Pro delší trvanlivost můžete medvídky uložit do mrazáku.

Bonbony jsou tak akorát sladké. Kdyby vám sladkost neseděla, použijte příště více či méně cukru.

 

Poznámky k receptu:

  • Použít můžete pralinkové formy jakéhokoliv tvaru – kytičky, zvířátka…prostě cokoliv.
  • Místo třtinového cukru můžete použít čekankový sirup nebo med.
  • Bonbony obsahují kofein, nejsou tedy vhodné pro děti.
  • V receptu jsem použila vepřovou želatinu, nikoliv želé v sáčku. S dortovým želé by sevám recept nepovedl a hlavně by to nemělo stejný účinek na vaše nehty, klouby a vlasy.
  • Pro měkčí bonbony použijte pouze 10 gramů želatiny. Uvidíte, jak vám budou bonbony chutnat, příště třeba použijete méně😊.
  • Bonbony jsou tak akorát sladké. Kdyby vám sladkost neseděla, použijte příště více či méně cukru.