Baví vás vyřezávání dýní?  Tak tohle vás určitě bude bavit:-).

Dneska mám pro vás recept na bramborové hlavy. Když je pěkně vyřezáte a pak je dáte do trouby, hlavy se scvrknou a tím vyřezaný obličej ještě vylepší. Člověk se u toho pěkně zrelaxuje nebo pokud vás to nebaví, přenechte vyřezávání dětem.

Bramborové hlavy nejen pěkně vypadají, ale taky jsou moc dobré. Jsou to pečené brambory ve slupce a ty nemají chybu. Buď je můžete podávat jako přílohu třeba k pečenému masu, kuřecím nugetám apod. anebo k nim udělat dip a sníst je samotné. Já jsem dala přednost tomu druhému. Snědla jsem je jen tak s kečupem a moc jsem si pochutnala. Počítám, že do Halloweenu je budu ještě jednou, ale tentokrát i pro Jardu, takže asi se steakem.

 

Suroviny:

  • Brambory
  • Škrabka nebo malý nožík
  • Olej
  • Sůl

 

Postup:

Brambory dobře umyjte, ať na nich nezůstane hlína. Použít můžete nové brambory anebo ty pozdní. Já jsem použila nové brambory, abych je mohla sníst i se slupkou.

Nyní každé bramboře udělejte obličej. Nějaký pěkně děsivý, jako se dělají dýním. Řezala jsem do hloubky cca 1cm, ale ono na hloubce asi moc nezáleží.

Brambory vyskládejte na plech a potřete olejem. Potřete celou bramboru, včetně vyřezaných částí.

Dejte je do trouby a pečte na 220 stupňů, střední rošt 45-60 minut. Až budou brambory měkké, vyndejte. Záleží na velikosti brambory, doba se tedy může lišit. Pokud se brambory připalují, ale upečené ještě nejsou, zakryjte je na zbytek doby alobalem.

Jednu bramboru jsem vyřezala jako dýni a udělala jsem jí i čáry, jaké má na sobě dýně. Po upečené se pěkně scvrkla. Ta se povedla nejvíc.

 

Poznámky k receptu:

  • Troubu jsem měla na horní i dolní ohřev, větráček bych nezapínala, jde to pak moc rychle (uvnitř by byly neupečené). 
  • Pozdní brambory se silnější slupkou jsem nezkoušela, zajímalo by mě, jestli bude výsledek stejný anebo ještě lepší. Pokud to budete někdo zkoušet ze starých brambor, napište:).

 

Pochlubte se svými výtvory! Pošlete mi fotky do komentářů anebo na vpolackova@seznam.cz. Udělám tu výstavku vašich bramborových hlav a ostatní alespoň budou mít inspiraci:-). Těším se na vaše emaily a mockrát za ně dekuji. Verča

 

Tady je pár před a po. Pečením se hlavy krásně zdeformují a tím strašidelný obličej ještě vylepší.