Jakou máte nejraději kávu? Pokud jste stejně jako já odpověděli latté jste tu správně. Začneme latéčkem z instantní kávy a příště se zase podíváme na latté z kávy mleté nebo latté s příchutí. Taky vás čeká recept na domácí latte machiato, které se s Cafe latte často plete.

Na této kávě mám nejraději jeho jemnou chuť a bohatou mléčnou pěnu. Neříkám, že je klasická kávy, kterou si dává většina lidí špatná. Ale ráno a po příchodu z práce se vždycky nemůžu dočkat až si vychutnám šálek dobrého latté s pořádným kopcem mléčné pěny a skořicovým cukrem.

Dobré latté si můžete připravit hned několika způsoby a to samé platí i o přípravě mléčné pěny. Zkusíme se tedy na většinu z nich podívat.

 

Množství: 1 nápoj

Čas přípravy: 5 minut

 

Budete potřebovat:

  • 160ml studeného mléka (ideálně plnotučné)*
  • 30ml vroucí vody
  • 2 lžičky instantního kafe (používám Jacobs Velveta)
  • Cukr podle chuti
  • Nádobí: vysoká průhledná sklenice o objemu 300ml (mě se bohužel rozbila, tak jsem použila co bylo doma)

 

Věděli jste, že z plnotučného mléka získáte hustější pěnu? Z polotučného mléka pěna není tak hustá, ale zase je jí více. Já ráda hodně hustou pěnu, tak jsem zvolila plnotučné mléko.

 

Příprava mléčné pěny:

Nejdříve si připravte kávu. Instantní kafe nasypte do malého hrnečku a zalijte vroucí vodou (cca 30ml). Přidejte cukr a dobře promíchejte, aby se rozpustil.

Nyní si připravte mléčnou pěnu. Je několik způsobů, jak si mléčnou pěnu připravit. Záleží na tom, co máte doma:

  1. Tryska u kávovaru: Tuhle možnost používám já. Do kovového hrnku nalijte vychlazené mléko. Trysku umístěte na dno hrnku, přepněte na vzduch a začněte tvořit pěnu. Osvědčilo se mi trysku držet u kraje hrnku těsně pod hladinou a postupně jet nahoru, jak se začne pěna zdvihat. Chce si to vychytat. Dobře vychlazené mléko je ale základ a kovový hrnek také. Ruce mějte na hrnku. Mléko má mít asi tak 60 stupňů, hrnek vám nemá pálit ruce. Až bude pěna nahoře trysku vyndejte a očistěte. Hrnek párkrát zakružte a klepněte. Pěna tak bude hustější (okoukáno od baristů 😊). Mám levnější kávovar. Možná je moc slabý a proto musím pěnu takto vytvářet. Přijde mi, že stačí dát trysku do mléka a za pár sekund je pěna hotová.
  2. Elektrický napěňovač mléka: v obchodě se prodávají přístroje na výrobu mléčné pěny. Cenově byly okolo tisícikoruny. Zkušenosti s tím nemám.
  3. Sklenice: Už mnohokrát jsem četla o tvorbě mléčné pěny pomocí sklenice. Budu to taky muset vyzkoušet. Mléko nalijte do sklenice – mléka nalijte necelou půlku sklenice. Uzavřete víčkem. Poté třepejte po dobu 30 sekund. Víčko sundejte, sklenici dejte do mikrovlnky a zahřívejte 30 sekund. Poté zahřívejte po 10 sekundách, dokud nebude teplé. Nikdy do mikrovlnky nedávejte sklenici s víčkem!
  4. French press: Sklenice ve které je něco jako metlička. Nalijte studené mléko a pumpujte do vzniku pěny. Přelijte do misky a zahřejte v mikrovlnce 30 sekund (hlídejte). Poté zahřívejte po 10 sekundách, dokud mléko nebude teplé (okolo 60 stupňů).
  5. Poslední způsob, který mě napadá je šlehací metlička: Elektrickou metličku na pěnu seženete okolo 60 korun. Ze všech způsobů mi to přijde nejpomalejší, ale hlavní je, že to funguje. Studené mléko nalijte do široké misky. Začněte šlehat (zvolte dobrý úhel tak abyste viděli, že se tvoří pěna). Pokračujte asi tak 3 minuty. Poté misku přeneste do mikrovlnky, zahřívejte 30 sekund a opět po 10 sekundách dohřejte.

 

Příprava kávy:

Připravené kafe nalijte do vysoké sklenice. Připravte si mléčnou pěnu a pomalu ji nalijte po stěnách. Můžete ji lít i po lžičce, kterou přiložíte ke stěně. Na nalévání mléčné pěny jsou nejlepší kovové konvičky se zobáčkem. Jde to s nimi lépe, než když používáte jiný hrnek nebo sklenici.

Kafe můžete ozdobit vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem, čokoládou. Pokud máte sirup do kávy, přidejte ho do kávy hned na začátku, společně s cukrem. Promíchejte a pak teprve nalijte pěnu.