Caffe Latte a Latte Macchiato jsou si velice podobné. Rozdíl je jen v množství pěny a tom, jestli kávu s mlékem smícháte nebo ji nalijete na mléčnou pěnu, aby zůstala uprostřed sklenice. Kdybych měla hodnotit podle vzhledu, vypadá lépe asi Latte Macchiato. Líbí se mi vrstvené kávy.

Modré Latte Macchiato

 

Chuťově jsou obě prakticky stejné, jsou vynikající:-). Dneska jsem si se svojí kávou trošku pohrála a obarvila ji namodro. Použila jsem k tomu modrou spirulinu, která se prodává v prášku. Je bez chuti, proto chuť nápoje neovlivní, jen ho obarví. Sobě jsem udělala Modré Latte Macchiato a Jardovi Caffe Latte. U Caffe Latte barvu trochu změnila káva, se kterou se obarvené mléko smíchá, ale stále je pěkně modré.

Tak co, kdo si dá modré Latte?

 

 

Příprava

  • 150ml studeného mléka
  • 7-12g mleté nebo zrnkové kávy (ideálně čerstvě namleté)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • ½-1 lžička modré spiruliny
  • Vysoká sklenice nebo průhledný hrnek

 

Modrá spirulina

Modrou spirulinu jsem sehnala na www.zkokosu.cz. Je to prášek bez chuti. Dá se použít jako barvivo do potravin i jídla. Má velmi sytou barvu. Dosáhnete s ním krásných odstínů.

 

Cafflano Kompresso

Cafflano používám vždy, když potřebuji silné espresso. Příprava je rychlá a chuť je vynikající. Příprava v Cafflanu je velice jednoduchá. Jen dáte kávu do síta, nalijete vodu a zmáčknete. Po použití ho stačí propláchnout vodou a zase je připravené k použití.

Cafflano mám z www.kopiluwak.eu

 

Příprava kávy:

Začněte přípravou espressa.

  • Příprava kávy v Cafflano Kompresso: Použijte 12 gramů jemně namleté kávy a 50ml vroucí vody. Zmáčknutím kávu přefiltrujete do spodní nádobky. Více o přípravě kávy v Cafflanu najdete v tomto článku: Cafflano Kompresso.
  • Příprava kávy v elektrickém kávovaru: Použijte 7 gramů mleté kávy. Kávu používám namletou na střední hrubost. Připravte 1 espresso (30ml). Pro silnější chuť kávy můžete připravit espresso doppio z 14 gramů mleté kávy, to má mít objem 60ml.

Kávu oslaďte podle chuti a cukr dobře rozmíchejte. Nebudete muset cukr přidávat přes mléčnou pěnu, ale rovnou si budete moci nápoj vychutnat.

Z mléka odeberte 1 nebo 2 lžičky a přidejte modrou spirulinu. Dobře rozmíchejte a smíchejte ke zbytku mléko. Kdybyste spirulinu přidali rovnou do mléka, mohly by tam zůstat hrudky barviva. Pro slabší barvu použijte ½ lžičky, pro silnější 1 lžičku nebo i více. Spirulina nemá chuť, tedy alespoň ta modrá a tak neovlivní chuť nápoje.

Když máte hotovou kávu, začněte s přípravou mléčné pěny. Já ji připravuji pomocí parní trysky u kávovaru. Mléko dám do konvičky na mléko (kovové), trysku ponořím centimetr pod hladinu mléka, trochu ji nakloním a postupně ji posunuji směrem dolů, jak mléko stoupá. Chce si to vychytat, aby pěna byla taková, jak má být, ale pak je to snadné😊. Mléko rozhodně musí být vychlazené, jinak se pěna moc nepovede. Taky mléko nesmíte moc zahřát, tím pěna hodně ztratí na objemu.

Poznámka: Pěna by měla mít maximálně 70 stupňů. Pokud jsou v pěně velké bubliny, můžete s nádobkou párkrát klepnout o linku. Nebo ji můžete nechat 30 sekund odstát.

 

Pěnu připravte, jak jste zvyklí. Poté ji nalijte do vysoké průhledné sklenice. Použila jsem hrnek na latte, sehnala jsem ho v Ikee.

Espresso nalijte do sklenice a zalijte mléčnou pěnou.