Čokoládu v pecičkách si můžete snadno vyrobit. A k čemu se vlastně čokoláda v pecičkách hodí? Samozřejmě se hodí do pusy místo kostky čokolády, ale hlavně do sušenek, muffinů nebo jiných dezertů kde chce kousky čokolády, po rozpuštění jako poleva nebo přísada do krémů nebo náplní. Při přípravě sušených mixů na různé sušenky, zákusky a dorty se používají hlavně pecičky z čokolády. Vypadají o dost lépe než nakrájená čokoláda, obzvláště pokud chcete sušenky ve sklenici někomu věnovat jako dárek.

Suroviny

  • 100g mléčné/hořké/bílé čokolády
  • Pomůcky: zdobící nebo igelitový sáček, pečící papír, prkénko nebo plech, párátko

Příprava

  1. Čokoládu nakrájejte nadrobno, tím rozpouštění urychlíte
  2. Rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce. V mikrovlnné troubě to trvá cca 30 sekund po 10 sekundových intervalech. Mezi nimi vždy čokoládu promíchejte. Bílá čokoláda se rozpouští o něco rychleji. Čokoládu hned jak budete skoro rozpuštěná vyndejte. Stačí chvilku míchat a čokoláda už se dorozpustí. Pro tvarování peciček potřebujeme, aby čokoláda byla co nejméně teplá a zbytečně se neroztékala.
  3. Zdobícím nebo klasickým sáčkem s ustřiženým rohem stříkejte na plech kolečka. Velikost záleží na vás. Já dělám malé i velké. Menší se hodí na přidání do cookies a ty větší přidávám do sušených mixů na různé sušenky a koláče. Počítejte s tím, že se čokoláda ještě trochu rozteče.
  4. Tento krok je naprosto dobrovolný. Pokračujte jen pokud chcete mít uprostřed ostré špičky jak to klasické čokoládové pecky mají. Pro ostré špičky uprostřed můžete použít párátko nebo něco čím špičku vytáhněte nahoru. Většinou to nejde hned a je potřeba dát čokoládu na minutku nebo dvě do lednice a pak teprve čokoládu z prostředku vytáhněte do výšky. Nevím jak chladí vaše lednice takže to chce po chvilkách zkoušet na jedné pecičce a když to jde pokračovat i u ostatních.
  5. Čokoládové pecky nechte v lednici úplně ztuhnout. Jde to urychlit i použitím mrazáku.
  6. Uložte do krabičky a skladujte v lednici nebo mrazáku. Pro skladování při pokojové teplotě často používám pecičky vytahlé z lednice (ztuhlé) a den vyndané při pokojové teplotě. Zatím mi většina čokolád ztvrdla a přestala se při pokojové teplotě roztékat. Blíže k tomu u popisu skladování.

Použití: čokoládové pecičky přimíchejte do sušenkového nebo jiného sladkého těsta. Po upečení budou v těstě čokoládové kousky. Dále se dají použít všude tam kde je v potřeba čokoláda (horká čokoláda). Po rozpuštění použijte jako polevu nebo přísadu do receptů které vyžadují rozpuštěnou čokoládu.

Skladování: v lednici. Záleží na použité čokoládě. Třeba u čokolády s vysokým obsahem kakaa mi skoro všechny vydržely i při pokojové teplotě. U čokolády mi pomohlo nechat přes noc nebo i den čokoládu na vzduchu a ona do druhého dne vytvrdla (přestala se roztékat). Nejvíce taje bílá čokoláda, ale i tam mi pomohlo nechat jí přes noc na vzduchu. Pokud se vám čokoláda při pokojové teplotě neroztekla nebo jste ji nechali přes noc vytvrdnout skladujte jí při pokojové teplotě jinak použijte lednici.

Další možnost je čokoládu natemperovat. Ještě se tomu věnovat v jiném článku, ale pokud to umíte všechny druhy čokolád pak bez problému vydrží i pokojovou teplotu.

Trvanlivost: v lednici několik měsíců, v mrazáku 6-12 měsíců