Znáte nápoj cold brew? Ne? Tak to honem musíte napravit. Léto je tady a tento nápoj se vám do horkých letních dnů bude jistě hodit. Cold brew v překladu znamená studená káva a přesně to to taky je. Nepleťte si to ale s kávou, kterou zalijete horkou vodou a necháte vychladnout. Při přípravě cold brew nápoje se horká voda kávy nikdy nedotkne. Vše probíhá za studena.

Protože se cold brew připravuje za studena, je extrakce kávy delší. Extrakce kávy ve studené vodě trvá 12-24 hodin. To čekání za to ale rozhodně stojí. Tento nápoj má navíc dlouhou trvanlivost. V lednici vydrží až 10 dnů, a proto si ho můžete připravit více a udělat si ho do zásoby.

Do cold brew můžete také přidat různé koření nebo třeba opečený kokos. Je mnoho variant tohoto nápoje. Dnes mám pro vás recept na mé oblíbené cold brew – je totiž s kardamomem a ten já miluju. Připravené cold brew jsem použila k přípravě lahodného nápoje s mlékem a ledem. Samozřejmě ho ale můžete pít i samotné.

Vyzkoušet můžete různé druhy, uvidíte, který se stane vaším favoritem😊.

 

 

Suroviny na 1 nápoj (podle počtu osob upravte množství):

  • 2 tobolky kardamomu
  • 10g kvalitní zrnkové kávy *
  • 80ml studené vody

*nejlepší je kávu namlít až před přípravou nápoje

 

Dále budete potřebovat:

  • 50ml mléka
  • 4 kostky ledu

Pomůcky: mlýnek na kávu, nádoba na cold brew – láhev, dóza…něco s uzávěrem.

 

Kardamom

Tobolky kardamomu seženete například na www.shams.cz. Jedno balení vám vystačí na hodně nápojů:-).

 

Káva:

Do tohoto receptu jsem vybrala kávu Kopi Java Jampit z Indonésie. Vybrala jsem ji, protože je kořenitá a ke kardamomu se skvěle hodí.

Pokud byste ale zatoužili po karamelové chuti, použijte kávu India Mysorre. Používám jí do všech nápojů, ve kterých je mléko. Chutná po karamelu a mléko tuto chuť ještě posílí.

Obě kávy mám z www.kopiluwak.eu

 

Příprava:

  1. Důležité je, abyste kávu namleli těsně před přípravou. Pro přípravu cold brew je tento krok velice důležité. Káva by také neměla být pražená před hodně dlouhou dobou. K mletí používám ruční mlýnek, ten mi úplně stačí. Výhoda je, že si na něm mohu nastavit hrubost mletí, podle toho, co aktuálně potřebuju. Pokud si můžete hrubost také nastavit, zvolte hrubší mletí
  2. Mletou kávu dejte do nádoby a zalijte studenou vodou.
  3. Tobolky kardamomu otevřete a vyndejte semínka. Semínka trochu podrťte pro výraznější chuť. Použít můžete paličku nebo hmoždíř. Pokud nic nemáte, vhoďte je do láhve samotná.
  4. Poznámka: Při použití dvou tobolek kardamomu bude chuť kardamomu výraznější, při použití 1 tobolky bude mít káva jen slabý nádech.
  5. Nyní dejte nápoj do lednice. Doba extrakce kávy je od 12 do 24 hodin. Zkuste po 12 hodinách ochutnat a uvidíte, jestli ji tam ještě necháte. Protože se do nápoje přidává ještě mléko a led a chuť se tím naředí, řekla jsem si, že ji v lednici nechám 24 hodin.
  6. Poté cold brew přeceďte přes jemné síto. Klidně i několikrát, chceme jen čistou kávu.
  7. Do sklenice (ideálně průhledné, ať vidíte tu nádheru), nalijte studené mléko

Přidejte 4 kostky ledu a poté pomalu na led nalijte kávu. Když jí budete nalévat na led, nesmíchá se s mlékem a vytvoří dvě oddělené složky. Vypadá to nádherně😊.

Před pitím nápoj promíchejte a oslaďte podle chuti.