O víkendu mi přišla jedna vychytávka do kuchyně – elektrický hrnec. Původně jsem si chtěla pořídit pomalý hrnec, ale nakonec jsem si vybrala ten elektrický.

 

Jaký je rozdíl mezi elektrickým a pomalým hrncem?

  • Pomalý hrnec – je určený (jak už jeho název napovídá) k pomalému vaření. Dáte do něj suroviny, nastavíte si čas – začnete dejme tomu ráno a nastavíte si 18 hodinu. Večer na vás bude čekat hotová a ohřátá večeře. Díky pomalému vaření je jídlo i chutnější a zdravější. Při vaření na nízkou teplotu má jídlo lepší chut a také se zachová více prospěšných látek.
  • Elektrický hrnec/multicooker – Má hned několik funkcí a to včetně výše zmíněného pomalého hrnce. Kromě odloženého startu či dohřívání jídla se v něm dá dělat i jogurt, smažit, vařit, péct chleba a další. Každý hrnec má jiné funkce. Ten můj, od značky Redmond z mall.cz má 14 funkcí a je to také tlakový hrnec. Jak vidíte, elektrický hrnec toho má opravdu více a cenově se to moc neliší. Konkrétně tento stál 2800Kč.

 

Hned, jak mi hrnec přišel jsem prostudovala návod a pustila se do zkoušení. Rozbalení hrnce, co umí a jaké je příslušenství jsem přidávala na IG – tady je odkaz

Rozbalení hrnce  – video : www.instagram.com/tv/CNsM0yqoFFZ/?utm_source=ig_web_copy_link

 

První recept, který jsem v něm dělala byly cuketové brownies. Chtěla jsem je péct v troubě, ale strašně moc jsem chtěla vyzkoušet ten hrnec. Nikdy jsem koláč v hrnci nepekla, takže asi chápete, jak jsem byla zvědavá:-D. Výsledek byl stejně dobrý jako z trouby. Brownies nemají být suché a to se mi povedlo vychytat. Trochu jsem se bála, že hrnec nebudu umět nastavit, ale nakonec stačilo jen zmáčknout funkci pečení a nastavit teplotu.

Tento recept můžete dělat i v troubě, doba i teplota je stejná😊. Recept na luxusní – čokoládové brownies se šlehačkou a jahodami. Je to dobrota😊.

Mimochodem jahody jsou už vynikající. Rodiče mi vaničku přivezli a jsou už pěkně sladké.

 

Suroviny:

  • 230g cukety
  • 150g světlého třtinového cukru
  • 140g celozrnné pšeničné mouky
  • 130g hladké mouky (pšeničné)
  • 80-100ml mléka (kravské nebo mandlové)
  • 70g slunečnicového oleje
  • 45g hořkého kakaa
  • 2 lžičky kypřicího prášku (používám ten s vinným kamenem, celkem 8 gramů)

 

Hořké kakao

Kakao jsem použila Holandské. Má výraznější chuť a do brownies je tak ideální:-).

 

Třtinový cukr

Dávám přednost světlému třtinovému cukru jaký prodává fairtradecentrum.cz nebo pytlici.cz

 

Elektrický hrnec/Multicooker

Recept jsem vařila v elektrickém hrnci/Multicookeru od značky Redmont.

 

Postup

Cuketu oloupejte a nastrouhejte najemno. Budete potřebovat jen 230 gramů, zbytek použijte do jiného receptu.

Na loupání cukety používám speciální škrabku. Dělá velmi tenké slupky a vzniká tak minimální množství odpadu.

V misce smíchejte oba druhy pšeničné mouky, kakao, cukr a kypřicí prášek. Poté přidejte olej, mléko a nastrouhanou cuketu. Dobře promíchejte. Pokud je těsto hodně suché, přidejte ještě trochu mléka.

 

Pečení v elektrickém hrnci:

Z pečícího papíru ustřihněte dostatečně velký kus. Zmuchlejte ho a pak narovnejte – lépe se přizpůsobí tvaru hrnce. Vložte dovnitř. Papír by měl být dostatečně vysoký, aby se těsto nedotýkalo stran hrnce a brownies šly dobře vyndat.

Těsto nalijte na pečící papír a rozetřete do stran. Těsto je docela husté, rozetřete ho pomocí dvou vidliček do rovnoměrné vrstvy.

Zavřete víko, sundejte parní ventil a na hrnci nastavte program BAKING. Teplotu jsem upravila na 160 stupňů a čas 20 minut.

Toto je parní ventil, ten je třeba sundat

 

Po uplynutí doby hrnec zapípá. Sundejte víko a opatrně vyndejte.

Až brownies zcela vychladnout, můžete je ještě ozdobit. Já jsem použila šlehačku vyšlehanou do tuha a na ni dala kousky jahod. Brownies jsou také skvělé s arašídovým nebo mandlovým máslem, polité čokoládou, s ghítelou či nutelou ze sezamu…možností je plno😊. Podle mě by byl skvělý i tvarohová náplň.

 

Pečení v troubě:

Kulatou dortovou formu vyložte pečícím papírem nebo podložkou na pečení. Nalijte těsto a pečte na 160 stupňů cca 20 minut. Brownies mají být stále vláčné, nikoliv suché.

 

Co s cuketovými slupkami?

Já jsem je ještě použila jako pleťovou masku. Než jsem dodělala brownies, dala jsem si je do lednice a pak jsem si je takhle pěkně vychlazené dala na obličej. Chce si to lehnout, jinak vám budou padat. Slupky si natrhejte podle potřeby tak, abyste jimi pokryly obličej.

Nechte je 5-10 minut na obličeji a poté vyhoďte. Pleť bude vypadat zdravěji, je to dobré na kruhy pod očima a také stahuje póry.

 

Čerstvý jahodový kompot

Jahodový pohár s tvarohem