Mexickou kuchyni miluju, a proto ji dělám hodně často. Bez čeho se mexická kuchyně rozhodně neobjejde je bez dipu. Dip, omáčka…říkejte tomu jak chcete, na názvu nezáleží:-). Pokaždé dělám hned několik dipů, abychom si při jídle mohly vybrat. S Jardo jsme zjistili jednu věc – k mexické kuchyni se neskutečně hodí zakysaná smetana. Nevěřili byste, jak dobré jsou quesadilly, chilli con carne nebo enchiladas se zakysankou. Ta prostě nesmí chybět a také pro je základem většiny mých dipů. Skvělé jsou i dipy z rajčat nebo avokáda, ty jsou také vynikající.
Loni jsem Jardovi k Vánocům objednala bedýnku od firmy Chilli Doctor, box se jmenoval Cesta kolem světa. Byly tam různé sladké i masové dobroty a také různé chilli prášky. Například chipotle, jalapeňo, habaňero a další. Každé chilli je jiné, a navíc i jinak silné. Třeba takový Carolina Reaper, to je teda zabiják. Ve skutečnosti je to totiž nejpálivější chilli na světě. Tak toho stačí přidat jen na špičku nože. Hlavně si nesmíte sáhnout do oka nebo kamkoliv jinam…to by hodně pálilo.
Postupně pro vás budu mít nové dipy. Dneska mám pro vás dip s chipotle papričkami. Mají uzenou chuť a doma nám okamžitě zachutnaly svou jedinečnou chutí. Neznám jinou podobnou chilli papričku. Dip z ní je vynikající. Naposledy jsem ho dělalal k burritu a bylo to luxusní!
Zajímavost
Nějaký ten rok už vařím jídla z celého světa – mexická, indická a další. Všimla jsem si, že u nás je zvykem spíše donést na stůl jen jeden talíř, kde je příloha, omáčka i maso. Jeden talíř – hlavní jídlo a to je vše. Ve státech jako je třeba Indie nebo Mexiko jsou stoly přeplněné. V Indii je v jedné misce je rýže, v další, chléb naan, maso, omáčka, čatný, raita…je toho plno a postupně si nandáváte na talíř, co chcete. Nebo se všechno nandá na jeden talíř, ale je tam toho teda požehnaně.
Stejně tak v Mexiku jsou různé dipy, nakládané zeleniny, tortilly, tacos, masové a zeleninové směsi. Prostě bohatě obložený stůl jídlem. Mě se to strašně líbí, baví mě ta možnost vybrat si a ochutnat tolik věcí a různě je kombinovat. Také se o to pokouším. Akorát by mě zajímalo, jak to ti lidé stíhají. Mě dá zabrat jen to hlavní jídlo:-D. Že by se na vaření podílela celá rodina a každý dělal něco?
Suroviny:
- 200g zakysané smetany (použila jsem 16%, aby byla omáčka pěkně hustá)
- ¾ lžičky soli
- ½-3/4 lžičky prášku z chipotle papriček od Chilli doctor
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Prášek z chipotle papriček
Prodává Chilli doctor (web). Určitě vám zaujme balení – jsou totiž zabalené ve zkumavkách. Mě to vyhovuje, protože nemusím dokupovat nové kořenky. Chilli už mám tolik druhů, že jsem si na něj udělala speciální košíček:-D.
Postup:
Všechno promíchejte a podle chuti ještě dochuťte. Někdy přidávám i trošku cukru, aby byla omáčka sladší.
K čemu omáčku podávat?
Pečené batáty s mexickou směsí
Dále k enchiladas, toastům, quesadillám…brzy budou recepty:-).