Sehnala jsem 2 krásně velké batáty a hned jsem věděla, co z nich udělám. Pečené batáty nedělám poprvé, doma nám moc chutnají. Jen je dělám pokaždé trochu jinak.

Tentokrát jsem upečené batáty naplnila salátem z kukuřice, kapie a rajčátek. Přidala jsem i sýr a dresink ze zakysané smetany. Nevím proč, ale k mexické kuchyni se zakysanka hodí tak moc, že si ji bez ní nedokážu ani představit.

Jako přílohu jsem podávala salát ze spiralizované mrkve a kukuřičnou omeletu. Jídlo je velice jednoduché na přípravu. Po upečení batát je to už otázka pár minut.

 

Suroviny:

  • 2 velké batáty – 500g
  • 200g zakysané smetany
  • Plátkový tavený žlutý sýr

 

Salát:

  • 1 žlutá kapie
  • 100g mražené kukuřice
  • 4 cherry rajčata nebo 1 velké
  • 2 mrkve (použila jsem žlutou a fialovou)
  • Jarní cibulka

Pomůcky: Spiralizér (Tescoma)

 

Kukuřičná omeleta:

  • 150g mražené kukuřice
  • 60g hladké mouky
  • 2 vejce vel. M
  • ½ lžičky soli

Bonus: Pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice

Od začátku léta si do jídla každý den přidávám pivovarské kvasnice, tak jsem je přidala i do tohoto receptu. Na 1 osobu se dává tak 1/2 lžíce. Můžete je smíchat se zakysankou, posypat s nimi kukuřičné placky anebo s nimi posypat batáty. Chuťově se hodí ke všemu, tak si můžete vybrat, kam je přidáte. Já jsem s nimi posypala kukuřičné placky.

Kvasnice mám z www.pangamin.cz.  Více o nich najdete na PIVOVARSKÉ KVASNICE

Postup:

Batáty neloupejte. Jen je dejte na plech a několikrát propíchněte vidličkou. Dejte je do trouby na 175 stupňů a pečte cca 60 minut. Zkuste je propíchnout špejlí, pokud je brambora upečená, projede snadno skrz.

Upečené batáty nechte chvilku vychladnout.

Na salát smíchejte kapii nakrájenou na kostičky, rajčata na kostičky a kukuřici. Kukuřici ale nejdříve 5 minut povařte ve vroucí vodě, ať změkne. Přidejte i nakrájenou jarní cibulku.

Každou batátu rozřízněte, vložte plátek sýra a dejte do ní několik lžic této směsi. Zbytek dejte vedle.

Mrkve oloupejte a spiralizujte. Zvolila jsem nejmenší nástavec – na zeleninové špagety. Dejte je vedle batát.

Spiralizér mám z Tescomy (info)

 

Zakysanou smetanu smíchejte s troškou soli a pepř. Můžete přidat i špetkou mleté chilli papričky anebo nadrobno nakrájenou červenou chilli papričku.

Zakysanku dejte do malé misky.

Před podáváním polijte batáty, mrkve i salát zakysankou. Všechno se to k sobě skvěle hodí. Samotná zelenina je taky dobrá, ale s tou zakysankou je to přeci jen lepší.

Podávejte se lžící nebo vidličkou.

 

Kukuřičná omeleta

Vše smíchejte, nalijte na rozpálenou pánev s troškou oleje a rozetřete do stran. Opečte z obou stran, vyndejte a nakrájejte na trojúhelníčky. Položte na talíř, vedle batát, jako přílohu. Namáčejte do zakysané smetany.

Bonus: Kukuřičnou omeletu jsem posypala pivovarskými kvasnicemi z pangamin.cz. Jsou velice zdravé a navíc skvěle chutnají. Mají takovou zeleninovo-sýrovou chuť, proto se hodí snad ke všemu:-).

 

Nesmíte laktózu?

Použijte zakysanou smetanu bez laktózy. Dá se koupit například v Bille nebo Globusu. Sýr vynechte, i bez něj je to vynikající jídlo:-).