Letos nám poprvé vyrostla ačokča. Co to vlastně ta ačokča je? Já to před rokem také ještě nevěděla. Je to taková paprikookurka – chutná jako okurka s paprikou dohromady a to mě na ní strašně baví. Kromě toho nám z pár semínek vyrostlo tolik ačokči, že pomalu nevíme co s ní:-).

Takhle ačokča vypadá:

Tohle byla taková improvizace, protože jak jsem psala výše, máme jí nějak moc a chceme ji spotřebovat:-). Udělala jsem z ní taková lodičky plněné zakysanou smetanou. Klidně ale můžete místo zakysanky použít třeba Lučinu, čerstvý sýr nebo nějakou pomazánku.

Uvnitř ačokči jsou semínka. Světlá semínka vyhoďte, ty černá usušte a schovejte do dalších let. Takto vypadají semínka.

 

Jsou dost jedinečná, co říkáte?

 

Suroviny

  • Ačokča
  • Zakysaná smetana nebo sýr palouček/Lučina
  • Sůl
  • Pepř
  • Strouhaný eidam
  • Červený pepř

 

Chutnější jsou malé ačokči, než ty velké.

Ačokču dobře umyjte a osušte.

Zakysanou smetanu nebo čerstvý sýr smíchejte s troškou soli a pepře. Ačokči rozpulte, vydlabete semínka a naplňte připravenou směsí.

Nakonec posypte strouhaným sýrem. Já jsem je ještě posypala čerstvě namletým červeným pepřem.