Flat white je čím dál tím oblíbenější a není divu. U tohoto nápoje je skvěle zvolen poměr mléka a kávy. Není tak mléčný, jako v případě Latte Macchiato nebo Caffe Latte, a není moc silný, jako espresso. Je to tedy takový kompromis mezi těmito kávami.

Tato káva pochází z Austrálie, proto jsem na její přípravu zvolila kávu australskou.

 

Jak se Flat white připravuje?

Základem Flat white je espresso doppio, tedy dvojité espresso. Dále budete potřebovat mikropěnu připravenou ze 100ml mléka. Na nápoji by mělo zůstat přibližně 1cm husté mikropěny, tedy méně než u Latte Macchiata.

 

Co budete na přípravu potřebovat?

  • 14g kvalitní zrnkové kávy (použila jsem Australia Skybury Plantation)
  • Mlýnek – k namletí kávy na požadovanou hrubost
  • Konvička na mléko
  • Kávovar s parní tryskou
  • Studené plnotučné mléko

 

Káva:

Do tohoto receptu jsem chtěla něco extra a proto jsem zvolila kávu Australia Skybury Plantation. Mám ji z www.kopiluwak.eu. Káva mě zaujala aroma čokolády a oříšků.

 

Postup:

Kávu namelte těsně před přípravou nápoje. Kávu namelte na jemnější hrubost. Namletá káva by měla vypadat asi jako polohrubá mouka.

Zleva: Jemně namletá, středně namletá a nahrubo namletá káva

 

Namletou kávu dejte do kávovaru a připravte dvě dávky espressa. Budete tedy potřebovat 60ml kávy.

Konvičku naplňte studeným mlékem a pomocí parní trysky u kávovaru vyšlehejte. Trysku držte asi centimetr pod hladinou mléka, konvičku trochu nakloňte. Při šlehání konvičku posunujte směrem dolů, aby hladina mléka stoupala. Je důležité konvičku posouvat, nedržet ji na místě. Hned, jak vás konvička začne pálit, je pěna připravená. Stačí si to párkrát vyzkoušet a pak už budete vědět jak na to, opravdu na tom nic není😊.

Do tohoto nápoje potřebujete hustou pěnu – takzvanou mikropěnu. Proto pěnou v konvičce několikrát zakružte a klepněte o stůl. Zbavíte se tím větších bublin a pěna bude velice hustá.

Pěnu nalijte do šálku s espressem. Nápoj je nyní připravený k pití, Dobrou chuť😊

 

Příprava Flat white v Cafflano Kompresso

Další způsob, jak si tento nápoj připravit je pomocí Cafflano Kompresso.

Na 1 dávku espressa se zde používá 12 gramů jemně mleté kávy a 50ml vody. Káva se protlačí filtrem při zmáčknutí pístu a tím se přefiltruje do spodní nádoby. Protože potřebujete dvojité espresso, připravte ho 2x, celkem z 24 gramů kávy.

Kafe je dostatečně silné i při použití pouze 1 espressa.

Více o Cafflano Kompresso najdete v tomto článku:

Test kávovaru Cafflano Kompresso.