Voňavý jahodový páj byl další recept na mém seznamu jídel, které chci ochutnat. V amerických filmech mi často dělají chutě tím, jak vytahují z trouby vysoké koláče s ovocem zdobený propletenou mřížkou z těsta. Mě koláč sice nevyšel tak vysoký, jak jsem si ho představovala, ale po ochutnání mi to bylo úplně jedno. Jahody se u nás během jahodové sezóny jedí opravdu ve velkém, takže stále přemýšlím, co dalšího z nich udělat. Tenhle koláč si ale určitě musím ještě zopakovat.

SurovinY

Těsto:

  • 300g hladké mouky
  • 220g studené hery nebo másla
  • 80ml studené vody
  • 50g krupicového cukru
  • 2 žloutky (studené)
  • 1/2 lžičky soli

 

 

Náplň:

  • 550g čerstvých jahod
  • 50g krupicového cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudingu)
  • 1 vanilkový cukr

+Mléko na potření koláče

Pomůcky: kulatá forma s vroubkovanými okraji

 

Náplň:

Jahody rozmačkejte a smíchejte s oběma cukry a škrobem.

 

Těsto:

  1. Hladkou mouku smíchejte s cukrem a se solí. Směs nasypte do robota a potupně začněte přidávat kousky másla nebo hery. Když už jste všechen tuk přidaly, přidejte i studenou vodu a žloutky. Těsto dobře propracujte. Vše můžete udělat i ručně, jen to bude pracnější.
  2. Těsto zabalte do fólie a uložte do lednice. Nechte hodinu odležet.
  3. Studené těsto rozdělte na dvě části. První půlku vyválejte na pomoučněném vále do kruhu tak, aby zaplnil celou formu včetně okrajů (přebytky kdyžtak oříznete). Těsto posypte i zvrchu malým množstvím mouky a pak zarolujte jako palačinku (můžete i s utěrkou). Poté ho opatrně přeneste a rozviňte do formy, kterou jste si vymazaly a vysypaly moukou.
  4. Náplň nalijte doprostřed koláče a rozetřete do stran.
  5. Jahodový koláč můžete zakrýt dvěma způsoby.

První možnost (jako na fotce): Z těsta si vyválíte obdélník a nakrájíte různě široké pruhy. Přikládejte je nejdřív svisle a pak vodorovně na koláč až vznikne pěkná mřížka. Ze zbytku těsta můžete udělat různé ozdoby nebo z něj udělat okrasný copánek se kterým olemujete okraje.

Druhá možnost: Druhou půlku těsta vyválejte stejně jako předtím. Opět srolujte a zakryjte s ní celý koláč. Okraje upravte tak aby vypadaly hezky a nikde nevykukovala náplň. Důležité je, aby se horní i dolní těsto dotýkalo a nikde tak nebyla u kraje náplň. Při pečení mi mohla vytéct a polít okraje. Nevypadá to hezky když  jsou okraje ulepené jahodami, ale na chuti koláče to naštěstí nic nemění. Já nechávám horní i dolní těsto o něco větší a pak ho spojím dohromady. Aby byl koláč ještě hezčí můžete ze zbytku odříznutého těsta udělat copánek kterým koláč olemujete (těsto navlhčete vodou, pak se k němu krásně přilepí). Zakryjete tak případné nedostatky. Já jsem ještě přidala pár růžiček, ale také můžete vykrojit kytičky nebo jiné tvary a koláč s nimi ozdobit. Nezapomeňte udělat  pár dírek vidličkou, kvůli uvolnění páry.

Těsto potřete mlékem, aby pěkně zezlátlo.

6. Pečte v rozehřáté troubě na 225 stupňů 10 minut (střední rošt), poté teplotu ztlumte na 175 stupňů a pečte 25-30 minut. Když je koláč pěkně dozlatova upečený můžete ho vytáhnout.

Před vyndáním z formy nechte koláč úplně vychladnout.

Podávejte se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo pocukrovaný moučkovým cukrem.