Knedlíky
Tenhle trik, jak ohřát knedlíky mě naučila moje babička, když jsem byla ještě dítě. Knedlíky ohřáté v mikrovlnce jsou často suché a okoralé. Prostě to není ono. Ty napařované vždycky chutnaly lépe. Jenže v práci mi nic jiného, než použít mikrovlnku nezbývá. Nebo někam spěchám a mikrovlnka je zkrátka rychlejší…
Když ale víte jak na to, rozdíl mezi knedlíky ohřátými na sporáku a těmi ohřátými v mikrovlnce nepoznáte. Budou stejně dobré, jako právě uvařené.
SUROVINY
- Houskový knedlík, kynutý knedlík bez housek (recept) nebo jiný knedlík, který chcete ohřát
- Igelitový pytlík
- Trochu vody
Postup
- Do jednoho pytlíku se vejde asi 6 knedlíků. Pro ohřátí více knedlíků ohřejte první várku, vyndejte a dejte ohřát zbytek.
- Nakrájené knedlíky vložte do pytlíku.
- Do dlaně si naberte malé množství vody. Poté do rozevřeného pytlíku cákněte trochu vody a také trochu na stěny pytlíku.
- Pytlík zatočte, až se konec zakroutí a dejte do mikrovlnky.
- Zahřívejte 30 sekund, vytáhněte a zkontrolujte, jestli už jsou ohřáté. Pokud nejsou dostatečně teplé, znovu pytlík zatočte a vraťte do mikrovlnky na dalších 30 sekund.
- Takto ohřáté knedlíky budou chutnat jako právě uvařené, ne jak den nebo dva staré:-).
- Omáčku a maso tedy ohříváte zvlášť a knedlíky dohřejete tímto způsobem.
Samozřejmě můžete použít i napařováček na sporák. Někdo ho ale nemá, tak se mu třeba bude hodit tento tip:-).
Ohřívání párků
- Párky
- Mísu/hrnec
- Rychlovarnou konvici
- 1 litr vroucí vody
Vodu ohřejte v rychlovarné konvici. Párky svlékněte z fólie, pokud ji mají a dejte do hrnce nebo mísy. Zalijte je vroucí vodou a poté zakryjte pokličkou. Nechte 2 minuty, vodu slijte a můžete podávat.
Pod pokličkou vydrží i 30 minut. Můžete je takto nechat, dokud je nebudete potřebovat.
Těstoviny
Další tip je na to, jak ohřát těstoviny rychle a hlavně dobře. Dřív jsem je ohřívala v mikrovlnce a to bylo strašné.
- Vychladlé uvařené těstoviny (klidně rovnou z lednice)
- 1 litr vody (na každých 500g těstovin přidejte další litr vody)
Pomůcky: hrnec nebo mísa, rychlovarná konvice nebo hrnec.
Postup
V rychlovarné konvici uvařte vodu. Těstoviny dejte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Nechte stát 2 minuty pod pokličkou. Pokud jsou hodně slepené trochu jim pomozte vidličkou, ale většinou se rozlepí sami. Pro jistotu můžete do vody přidat lžičku oleje a promíchat. Těstoviny promíchejte, sceďte a podávejte s vaší oblíbenou omáčkou.
Pomocí vroucí vody ohřívám i různou zeleninu, tedy pokud je to samotná zelenina – bez omáčky a koření.
Rýže
Když mi zbyde rýže na další den anebo stihne vychladnout, mám jednoduchý trik na to, jak jí rychle ohřát. Rýže je velice drobná a pro jí stačí opravdu chvilka.
Víte jak to dělám? Uvařím vodu v rychlovarné konvici, rýži dám do kovového síta a pomalu poliju vroucí vodou. Vyliju na ní celou konvici. Stačí jen rýži prolít a je ohřátá!