Dneska jsem si pro vás připravila jednoduché tipy na ohřívání potravin. Konkrétně se jedná o těstoviny, rýži, knedíky a párky. Těstoviny a rýži dělám často i na další den dopředu a tak je potřebuju ohřát. Stačí když je uvařím a Jarda přijde domů o něco později, protože rychle vychladnout.
Pojďme se tedy podívat, jak na to

Knedlíky

Tenhle trik, jak ohřát knedlíky mě naučila moje babička, když jsem byla ještě dítě. Knedlíky ohřáté v mikrovlnce jsou často suché a okoralé. Prostě to není ono. Ty napařované vždycky chutnaly lépe. Jenže v práci mi nic jiného, než použít mikrovlnku nezbývá. Nebo někam spěchám a mikrovlnka je zkrátka rychlejší…

Když ale víte jak na to, rozdíl mezi knedlíky ohřátými na sporáku a těmi ohřátými v mikrovlnce nepoznáte. Budou stejně dobré, jako právě uvařené.

 

SUROVINY

  • Houskový knedlík, kynutý knedlík bez housek (recept) nebo jiný knedlík, který chcete ohřát
  • Igelitový pytlík
  • Trochu vody

Postup

  1. Do jednoho pytlíku se vejde asi 6 knedlíků. Pro ohřátí více knedlíků ohřejte první várku, vyndejte a dejte ohřát zbytek.
  2. Nakrájené knedlíky vložte do pytlíku.
  3. Do dlaně si naberte malé množství vody. Poté do rozevřeného pytlíku cákněte trochu vody a také trochu na stěny pytlíku.
  4. Pytlík zatočte, až se konec zakroutí a dejte do mikrovlnky.
  5. Zahřívejte 30 sekund, vytáhněte a zkontrolujte, jestli už jsou ohřáté. Pokud nejsou dostatečně teplé, znovu pytlík zatočte a vraťte do mikrovlnky na dalších 30 sekund.
  6. Takto ohřáté knedlíky budou chutnat jako právě uvařené, ne jak den nebo dva staré:-).
  7. Omáčku a maso tedy ohříváte zvlášť a knedlíky dohřejete tímto způsobem.

Samozřejmě můžete použít i napařováček na sporák. Někdo ho ale nemá, tak se mu třeba bude hodit tento tip:-).

Ohřívání párků

Tohle rychlo ohřívání párků jsem se naučila od babičky. Jde to bez zapnutí sporáku či mikrovlnky, budete potřebovat jen rychlovarnou konvici. Párky jsou už hotové jídlo, ohříváme je jen proto, že nám to tak chutná a ne že je nutné je po nějakou dobu vařit. No a díky tomu je stačí ohřát jen tolik, aby byly teplé tak akorát k jídlu. Navíc se nemusíte bát že prasknou, protože u tohoto způsobu ohřátí to opravdu nehrozí.
Jinak než takto už párky ani neohřívám:-).
Budete potřebovat:
  • Párky
  • Mísu/hrnec
  • Rychlovarnou konvici
  • 1 litr vroucí vody

Vodu ohřejte v rychlovarné konvici. Párky svlékněte z fólie, pokud ji mají a dejte do hrnce nebo mísy. Zalijte je vroucí vodou a poté zakryjte pokličkou. Nechte 2 minuty, vodu slijte a můžete podávat.

Pod pokličkou vydrží i 30 minut. Můžete je takto nechat, dokud je nebudete potřebovat.

 

Těstoviny

Další tip je na to, jak ohřát těstoviny rychle a hlavně dobře. Dřív jsem je ohřívala v mikrovlnce a to bylo strašné.

  • Vychladlé uvařené těstoviny (klidně rovnou z lednice)
  • 1 litr vody (na každých 500g těstovin přidejte další litr vody)

Pomůcky: hrnec nebo mísa, rychlovarná konvice nebo hrnec.

Postup

V rychlovarné konvici uvařte vodu. Těstoviny dejte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Nechte stát 2 minuty pod pokličkou. Pokud jsou hodně slepené trochu jim pomozte vidličkou, ale většinou se rozlepí sami. Pro jistotu můžete do vody přidat lžičku oleje a promíchat. Těstoviny promíchejte, sceďte a podávejte s vaší oblíbenou omáčkou.

Pomocí vroucí vody ohřívám i různou zeleninu, tedy pokud je to samotná zelenina – bez omáčky a koření.

 

Rýže

Když mi zbyde rýže na další den anebo stihne vychladnout, mám jednoduchý trik na to, jak jí rychle ohřát. Rýže je velice drobná a pro jí stačí opravdu chvilka.

Víte jak to dělám? Uvařím vodu v rychlovarné konvici, rýži dám do kovového síta a pomalu poliju vroucí vodou. Vyliju na ní celou konvici. Stačí jen rýži prolít a je ohřátá!