Ovesné mléko obsahuje vysoké množství vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Recept na ovesné mléko a jeho výhody už jsem na stránky dávala. Tentokrát se ale podíváme na to, jak si ovesné mléko vyrobit doma a to bez mixéru nebo jiných pomocníků. Jediné co budete potřebovat jsou vaše ruce! Mléko se vyrábí za studena a tak zůstane zachováno maximum živin. Další výhodou je cena tohoto mléka. Ovesné mléko je nejlevnější rostlinné mléko které si doma můžete vyrobit. V obchodě to asi neví, protože stojí stejně jako jeho dražší kolegové. Takže pokud doma máte ovesné vločky můžete se pustit do výroby a to i na chatě nebo po stanem.

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 100g ovesných vloček (jemných)

Příprava

  1. Vločky zalijte studenou vodou a nechte 30 minut namáčet.
  2. Poté vodu slijte přes síto zpátky do misky. Výborný je i látkový sáček na mléko (hlavně pokud chcete mléko vyrábět na cestách)
  3. Do misky vraťte i vločky které vám zůstaly v sítku a nechte je znovu 30 minut namáčet.
  4. Znovu přeceďte a lžící vymačkejte zbytek vody (teď už mléka) z vloček.
  5. Tímto je mléko hotové a můžete ho rovnou použít nebo uložit do lednice. Ovesné vločky ze sítka můžete použít do polévky, smoothie, do koláče nebo musli tyčinek.

 

Použití: nápoje, musli…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

Poznámka: ovesné mléko tepelně neupravujte. Začalo by houstnout.