Připravila jsem si pro vás recept na moji oblíbenou karamelovou omáčku s mořskou solí. Chutná naprosto úžasně a nejlepší na tom je, že si na ní můžete pochutnat i když se konzumujete pouze syrovou stravu. Chuť karamelu pochází z datlí takže a svým složením vůbec klasický karamel nepřipomíná. Přesto je karamelové omáčce velice podobná. Mořská sůl a karamel jsou jednou z nejchutnějších kombinací co z nám a proto jsem i do této omáčky mořskou sůl přidala. Použila jsem datlovou pastu kterou často používám. Datle se mi docela často napadá hmyz a musím je pak vyhodit, to u datlové pasty nehrozí a vydrží bez problému až 1 rok. Omáčku můžete použít jako dip k namáčení ovoce nebo na polití vašich raw dortů, koláčů a jiných dezertů. Omáčka je i vynikající volbou pro všechny příznivce zdravého životního stylu.

Suroviny

  • 100ml rostlinného mléka v raw kvalitě*
  • 50g raw datlová pasta (lze nahradit i datlemi)
  • Špetka mořské soli

*používám domácí mandlové nebo kokosové mléko

 

Pomůcky: výkonný mixér nebo kuchyňský robot

Příprava

  1. Datlovou pastu nalámejte na menší kousky
  2. Zalijte mlékem a rozmixujte do hladké omáčky. Můžete použít i tyčový mixér

U méně výkonných mixérů doporučuji nechat přes noc v lednici nalámanou datlovou pastu zalitou mlékem.

  1. Přidejte špetku soli a promíchejte. Ochutnejte a případně přidejte další sůl

 

Použití: na polití dezertů, k namáčení ovoce, k lívancům nebo palačinkám…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1-2týdny