Máte rádi bubble tea? Dneska si ho totiž uděláme. Poctivé, domácí, jen z pár základních, kvalitních surovin.

Nevím, kdo vymyslel bubble tea, ale je to skvělý nápad. Hrozně mě baví pít a zároveň kousat kuličky. Používám mini tapioka perly, namísto velkých, protože ty velké se mi zatím nepovedlo správně uvařit. Vždy byly uvnitř nedovařené a nepomohlo ani delší vaření. Malé jsou ale taky super, a hlavně vám projdou každým brčkem. Tenhle nápoj se totiž jinak než brčkem pít nedá, a na ty velké byste museli mít speciální široké brčko. Já bubble tea piju bambusovým brčkem anebo pšeničnými slámkami.

Tento nápoj je na léto jako dělaný. Venku je sluníčko a sklenička studeného nápoje je přesně to, co u sebe všichni toužíme mít😊. Ideálně ještě někoho, kdo za vás v létě bude stát u plotny, ale člověk nemůže mít všechno:-D.

 

 

Suroviny:

  • 100 ml teplé vody
  • 16g mleté kávy
  • 100ml mléka
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • Led
  • Uvařené tapioka perly

 

Tapioka perly

  • 300ml vody
  • 30g mini tapioka perel

 

Tapioka perly

Koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo v eshopech

 

Káva

Do tohoto receptu jsem použila kávu Costa Rica z www.kopiluwak.eu. Je to jedinečná káva s ovocnými tóny.

Dříve jsem používala jen jednu kávu stále dokola a až mi došla, koupila jsem jinou, která byla v akci. Poslední rok jsem se ale ponořila do světa kávy a začala objevovat, jak je každá jiná, jak ji správně připravit, jaké různé nápoje se z kávy dají udělat apod. Káva je teď vlastně mé hobby. Baví mě ji ochutnávat, zkoušet ji připravit pomocí různých způsobů přípravy a číst o ní. V každém receptu tak najdete doporučení na kávu a způsob přípravy, který jsem použila. Je jen na vás, jestli mě budete následovat anebo jestli použijete svou oblíbenou kávu😊.

 

V čem jsem kávu připravila?

Kávu jsem tentokrát připravila v Aeropressu. To je cestovní kávovar. Je to úžasná věcička. Jen do něj vložíte síto, nasypete středně hrubou kávu a zalijete vodou. Pak už jen zmáčkněte píst a do spodní nádoby tím přefiltrujete kávičku. Je vynikající a super rychlé, to vám teda povím:-P.

 

Příprava tapioka perel:

Tapioka perly studenou vodou. Minutku nastavte na 60 minut.

Po 60 minutách přelijte perly i s vodou do malého hrnce. Teplotu nastavte na nejnižší a pomalu začněte zahřívat. Mléko by se mělo začít vařit až tak za 10 minut. Občas promíchejte.

Od chvíle, kdy se voda začne vařit, vařte perly 1 minutu. Samozřejmě to nemusí být přesně na vteřinu. Asi to bude vypadat, jako by se perly rozvařily, ale nebojte, jsou tam. Možná to tak nevypadá, ale jsou tam😊. Jsou ukryté uvnitř toho pudingu. Perly jsou z tapiokového škrobu, a protože se občas nějaká rozpadne, pěkně vodu zahustí.

Odstavte a nechte 20 minut odpočívat. Poté perly nasypte do síta a propláchněte studenou vodou.

Perly přesypte do misky. Aby perly neoschly, míchají se s cukrovým sirupem. Pokud je použijete rovnou, není to nutné, záleží na vás. Pro delší skladování je lepší cukrový sirup udělat. Pak je můžete dát do ledničky, kde vám pár dní vydrží.

Cukrový sirup si snadno vyrobíte svařením 1 dílu cukru a 1 dílu vody. Pro tento recept bude stačit zahřát 15 gramů vody a 15 gramů krupicového cukru. Na nízkou teplotu přiveďte k varu a hned, jak se cukr rozpustí, odstavte. Sirup nemusíte nechat vychladnout, můžete ho rovnou přidat do připravených perel a promíchat.

 

Postup:

Kávu připravte tak, jak jste zvyklí. Do tohoto receptu budete potřebovat 100ml kávy. Já jsem použila mletou kávu (Costa Rica) a připravila ji v Aeropressu.  Do tohoto receptu se hodí silnější, chuťově výraznější káva. V případě studeného pití je vždy nutné udělat všechny chutě silnější, a to platí i pro slazení.

Pokud máte připravené tapioka perly, stačí už jen vše smíchat.

Kávu, mléko a cukr dejte do sklenice a promíchejte. Přidejte tapioka perly a máte hotovo.

Do sklenice můžete přidat i led pro parádně osvěžující nápoj!

Dobrou chuť

 

Chcete si nápoj vychutnat brčkem?

Pořiďte si pšeničné slámky. Jsou šetrné k životnímu prostředí, takže nemusíte mít žádné výčitky. Slámky jsem objevila na www.slamky.com