Vyzkoušejte domácí koblihy. Těsto máte vypracované za chvilku a pak už ho jen stačí nechat vykynout. Odměnou vám budou výborné domácí koblihy. Když použijete domácí marmelády budou chutnat bude to neskutečná dobrota. Většina džemů v kupovaných koblihách stejně jako přesnídávky obsahuje samé jablečné pyré. K jablkům se přidá trochu jiného ovoce například malin a to je malinová marmeláda. Opravdu chutné džemy v koblihách jsou jen výjimečně. Navíc se nemusíte omezit na jeden druh. Můžete si udělat druhů hned několik: malinové, rybízové, ostružinové nebo jahodové. Ať použijete jakýkoliv druh ovoce budou koblihy skvělé!

Suroviny

  • 550g polohrubé mouky
  • 350 ml vlažného mléka
  • 30g cukru (2 lžíce)
  • 15g másla (1 lžíce)
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vejce
  • Olej na smažení
  • Marmeláda/džem na naplnění

+mouka na podsypání

*ohřáté tak abyste v něm udržely prst. Teplé asi 45 stupňů

Příprava

  1. Z cukru, vlažného mléka a droždí udělejte kvásek. Smíchejte a nechte 10 minut vyběhnout
  2. Přidejte mouku , vejce a rozpuštěné máslo
  3. Vypracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout
  4. Na pomoučněném vále vyválejte z těsta 2 pláty o síle asi 1-2 centimetry
  5. Na spodní těsto pokládejte s odstupem hromádky marmelády.
  6. Mašlovačku namočte do vody a těsto kolem marmelády potřete.
  7. Zakryjeme druhým plátem těsta a kolem vyboulených hromádek přitlačte prsty.
  8. Tvořítkem vykrajujte koblihy. S okrojků těsta po popracování tvarujte nové koblihy nebo vyválejte dva hady a udělejte spletence. Ty usmažte stejně jako koblihy a posypte skořicovým cukrem.
  9. Položte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 20 minut kynout
  10. Do pánve nalijte vyšší vrstvu oleje. Koblihy musí být do půlky potopené. Koblihy smažím na středním stupni, aby se nesmažily moc rychle (zvenku jsou spálené, uvnitř syrové).
  11. Otestujte teplotu oleje. Vhoďte kousek těsta – musí se ihned začít smažit.
  12. Do rozpáleného oleje položte koblihy tak aby se vzájemně nedotýkaly. Když jsou zespoda zlatavé otočte a pokračujte z druhé strany. Vždy dávejte koblihy do oleje najednout a v průběhu žádné nepřidávejte. Olej se tím ochlazuje a koblihy pak nejsou správně usmažené.
  13. Po upečení položte na papírovou utěrku abyste odsáli přebytečný olej. Po chvilce otočte.
  14. Na závěr posypte moučkovým cukrem

 

Skladování: vychladlé koblihy skladujte na tácu přikryté utěrkou. Také je můžete dát do krabičky, ale víčko trochu pootevřete. V zavřené nádobě se rychle zapaří. Taky je lepší pocukrovat je až těsně pod podáváním, cukr se jinak rozpustí a koblihy pak dost lepí.

Trvanlivost: 3 dny