Recept na voňavé kořeněné sušenky. Není třeba nic vykrajovat, ale jen udělat z těsta kuličky. Při pečení se kuličky roztečou a sami tak vytvoří tvar sušenky. V sušenkách najdete hned 4 druhy koření a k tomu ještě med a kupu melasy. Právě melasa udělá sušenky šťavnaté a dá jim karamelovou chuť. Chutí jsou docela podobné perníčkům, ale jsou chuťově výraznější což mi na nich právě nejvíce chutná. Sušenky jsou po upečení hned měkké, nemusíte je tedy nechávat odležet, aby změkly. Jsou tedy ideální i jako cukroví na poslední chvíli.

Suroviny

  • 220g hery nebo másla
  • 200g hladké mouky
  • 180g melasy
  • 100g hnědého nebo třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky mletý bílý pepř
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • Špetka soli
  • špetka mletého kardamomu (volitelné)

Příprava

  1. Heru s cukrem vyšlehejte do pěny.
  2. Přidejte melasu, vajíčko a med. Promíchejte.
  3. V druhé míse smíchejte hladkou mouku, cukr, sůl a všechno koření.
  4. Nyní můžete obě misky smíchat dohromady a vypracovat těsto.
  5. Těsto dejte do lednice odležet na 30 minut anebo si ho připravte na další den.
  6. Z těsta odeberte 1 lžíci, vytvarujte kuličky a lehce zmáčkněte. Získáte asi tak 1-1,5 cm vysoké placky o průměru tak 3 centimetry.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 5-7 minut na středním roštu. Sušenky vám možná budou připadat moc měkké, ale po vychlazení ztvrdnou. Když je tam necháte více než 7 minut budou tvrdé a budete muset čekat než změknout.
  8. Ještě horké sušenky posypte moučkovým cukrem.

 

Skladování: v uzavřeném obalu