Co udělat k večeři? To je věčná otázka snad každé rodiny. U nás v práci se celé odpoledne neřeší nic jiného. Doufám, že tu najdete inspiraci na něco dobrého a budete mít na chvilku klid. Pár receptů by tu bylo😊 Jedním z nich je pečené kuře s bramborami, mrkvičkou a rozmarýnem. Vše se peče na jednom plechu a je toho dost pro čtyřčlennou rodinu. Stačí vše dát do trouby a hodinku, hodinku a půl přijít k hotové večeři. Mezitím se můžete věnovat odpočinku po práci nebo své rodině. Já úplně miluju tu mrkvičku a brambůrky s rozmarýnem. Jarda je zase přes maso, tak mi nechává víc brambor a já mu zase nechám víc masa a kůži kterou tak miluje. Přesně takovéto jednoduché a lehké večeře mám nejraději.

 

Budete potřebovat:

  • 1 kuře vcelku – bez drobů (moje vážilo asi 1,5kg)
  • 1kg malých brambor (typu A nebo B)
  • 6 mrkví
  • 50g másla 
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu (10 gramů) nebo větvička čerstvého
  • 1 lžička mořské soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Nakonec:

  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička soli

 

Příprava:

  1. Máslo zahřejte v pánvi spolu s rozmarýnem, solí, pepřem. Přidejte i utřený česnek. Míchejte 1-2 minuty, aby se koření krásně rozvonělo. Odstavte.
  2. Kuře omyjte a očistěte. Nechte ho oschnout nebo osušte papírovou utěrkou. Připravené kořeněné máslo nalijte na kuře a celé kuře s ním pomažte (stačí zvenku).
  3. Připravte si velký pekáč a kuře položte doprostřed. Mrkve i cibule oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Brambory není nutné loupat, pokud jsou ale staré můžete je i oloupat. Malé brambory nechte vcelku, velké nakrájejte na větší kusy. Všechnu zeleninu nasypte na pekáč.
  4. Vložte do předehřáté trouby na spodní rošt a pečte na 175 stupňů 70-90 minut. Záleží na velikosti kuřete. Kuře v průběhu pečení podlévejte vodou nebo výpekem z kuřete. Až půjde maso snadno od kosti můžete kuře vyndat.
  5. Všechen výpek z pekáče slijte do misky (včetně rozmarýnu). Přidejte med a lžičku soli. Touto směsí polijte kuře i zeleninu. Pokud je výpeku hodně, můžete ho na sporáku trošku zredukovat.
  6. Můžete podávat